torsdag 12 januari 2012

Sabine Köttelwesch - Katharina von Westphalen

För sisådär 200 år sedan dominerades Europa av Napolen och hans politik. Var man furste gällde det att noga tänka sig för innan man valde sida, för eller emot Napoleon. Prinsessan Katarina av Württembergs pappa var kung och valde att liera sig med Napoleon. Därför fick pappan Friedrich I sitta kvar på sin tron i Württemberg när flera av hans kollegor som gick emot Napoleon tvingades i landsflykt för att kronan skulle istället skulle gå till en av Napoleons släktingar. Priset fick dottern Katarina betala och det var ett äktenskap med Jerome, lillebror till den franske kejsaren.

Sabine Köttelwesch har skrivit en biografi över prinsessan Katarina som föddes prinsessa av Württemberg och efter giftermålet blev drottning av Westphalen. Detta Westphalen bestod av ett antal tyska ihoprafsade landområden som Napoleon satte Jerome och Kataria att regera över. Katarina hade inget att säga till om i valet av äkta man men kom att älska Jerome över allt annat. Hon förlät honom ständigt alla hans otrohetsaffärer.

När Napoleon förlorade vid Waterloo fördrevs alla hans släktingar från de troner som kejsaren placerat dem på och de var tvungna att gå i landsflykt. Det här ytterligare en berättelse om en kunglig kvinna som användes som en schackpjäs i faderns och fädernelandets politik utan att ha något att säga till om. Jag kan inte sluta att fascineras över dessa livsöden.

Inga kommentarer: