lördag 13 april 2013

Slott, Currywurst och Stasi

Lite muséer blev det oundvikligen i Berlin. Stasimuséet som är inrymt i det gamla högkvarteret och Currywurstmuseet var två helt skilda ställen att besöka där ett var tragiskt och intressant medan det andra var gott och kitschigt. Till min stora glädje besökte vi också två slott, Charlottenburg och Königs Wusterhausen blev slott nr 127 och 128 på min lista.
 
Charlottenburg

Königs Wusterhausen
DDR och Stasi ligger verkligen inte långt tillbaka i tiden och jag minns väl berättelserna om hur de opererade. Nyligen läste jag också boken Operation Norrsken som förberedelse inför vår Berlinresa och förståelsen inför vad man såg växte verkligen. Idag är delar av det gamla högkvarteret museum där originalinredningen är kvar från 1960-talet.

Komik men med dyster underton. Stasi fanns verkligen överallt.

Spionkameror var legio. Här är en som är monterad i jackan,
 med slutaren i en ficka och objektivet i ett knapphål. Det
gällde att hålla koll på sina medborgare.

Utdrag ur den politiska ordboken visar hur den ideala
socialistiska människan skulle vara.Värsta James Bond. Armbandsuret innehåller
 mikrofon och inspelningsutrustning.
Currywurstmuseet var dyrt och inte speciellt stort men totalt inriktat på det tyska fenomenet currywurst. Rundvandringen avslutades med provsmakning såklart. Jag kunde inte låta bli att diskutera med museiintendenten om currywursten uppfanns i Berlin eller i Hamburg. Det senare utgör ju själva berättelsen i Uwe Timms bok Upptäckten av currywursten. Det visade sig att jag trampat på en öm tå. Naturligtvis är currywursten från Berlin och ingen annanstans ifrån, basta.
Tunnelbanereklam

Currywurst ohne Darm mit klassische Sauce.

Bara att hålla med.

Denna dam lär vara den riktiga uppfinnaren av currywursten,
i alla fall om man är i Berlin.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilken intressant resa och tack för att du delade med dig- väldigt fina foton!

Maria sa...

Var på Stasimuséet för några år sedan. Verkligen intressant! Och currywurst gillar jag. Har just läst Uwe Timms bok också. Riktigt bra.