fredag 5 april 2013

I dagarna har P O Enquist fått mycket uppmärksamhet i media om sitt senaste verk, ytterligare en självbiografisk bok. Jag har valt att börja från början och läsa hans första memoarbok eller självbiografi - Ett annat liv som kom ut 2008. Med denna vann Enquist sitt andra Augustpris. Det första fick han 1999 för Livläkarens besök, en mycket bra bok.

Det är intressant att läsa Ett annat liv av många skäl, inte minst berättartekniskt då den är skriven i tredje person. Det kändes först konstigt att som lyssnare höra författaren beskriva sig själv som han.

Ett sånt liv är i många stycken mycket självutlämnande. Författaren skyr inte att ingående beskriva sina egna misslyckanden och tillkortakommanden likväl som sina framgångar och goda sidor. Det är svårt att förstå och följa hans kamp mot alkoholismen och hur han utmanar sitt liv med öl, antabus och avgiftningsförsök.

En av fördelarna med att läsa en författares memoarer är att man får så många bra boktips. När P O själv berättar hur skapandeprocessen har gått till, bakgrunden till boken och hur den togs emot sätts det hela in i ett slags historiskt perspektiv. Jag blir sugen på att läsa fler av hans böcker och speciellt tänker jag på Legionärerna, som skildrar baltutlämningen efter andra världskriget.

2 kommentarer:

Ylva sa...

Jag hörde PO berätta om Ett annat liv, läste den och tyckte om. Men nu var han med på kryssning igen och talade om den nya boken som jag inte alls är sugen på att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

precis, det ,där med boktips är kul...