torsdag 18 april 2013

En rysk klassiker

Ivan Iljitjs död är en av Leo Tolstojs mindre kända böcker, men en verklig liten pärla och en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig när jag väl börjat läsa.

När advokaten Ivan Iljitj ligger på sin dödsbädd får läsaren ta del av hans liv som det tett sig fram tills nu. Det är ett för tiden ganska vanligt liv skulle jag tippa på men på det sätt som Tolstoj förmedlar det ter det sig futtigt, misslyckat och ganska olyckligt. Iljitj har på ytan varit framgångsrik och nått högt i karriären. Pengabekymmer tränger trots det på. Det kostar att vilja tillhöra societeten och ha en perfekt yta. Han äktenskap är olyckligt. Han har aldrig älskat sin hustru och nu efter 20-talet års äktenskap går hon honom på nerverna. Hon tjatar honom till döds. Den enda tröst och lindring han får finner han hos en tjänare, en man han betalar för att lindra hans smärtor och se till hans välbefinnande.

Nu på slutet av livet börjar han hata allt och alla runt omkring honom. Han får ingen hjälp av sin läkare, tvärtom finner han honom märkligt distanserad. Tolstoj tränger djupt in i Iljitjs själ och det blir en spännande psykologisk resa med mycket mänskliga förtecken.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

gillar ryskt men har inte läst