torsdag 4 april 2013

Serie om Stockholms historia

Förlaget Historiska Media ger ut populärhistoriska böcker, både skönlitteratur och spänningslitteratur med fokus på historiska händelser och fakta, men också biografier och krigsberättelser. Det är alltid med spänning som jag tar del av deras utgivning.

Slottet brinner av Magnus Jacobson kom redan 2005 och är en bok i en serie om Stockholms historia. Övriga teman för böcker är Stockholms blodbad och Mordet på Gustav III.

Detta är en lättläst bok utan att göra avsteg från historiska fakta om hur branden på slottet Tre Kronor 1697 uppstod och bekämpades och vilket efterspel den fick. Läsaren får en bra inblick i hur livet som brandvakt kan ha tett sig och vilka möjligheter som stod till buds när det gällde att verkligen försöka släcka elden om det började brinna. Vem var ansvarig för slottsbranden? Vilka straff fick dem? Hur kunde det hända? Vilka lärdomar tog man när det nya slottet ganska omgående började byggas? Dessa och många andra spännande frågor får läsaren svar på.

Jag kommer definitivt att försöka läsa flera böcker i den här serien. Det är ett tilltalande och inte alltför svårsmält sätt att lära sig mera om vår historia.

3 kommentarer:

Lena sa...

Detta förlag har jag inte kikat så mycket på. Dom verkar ge ut otroligt intressanta böcker.

mimmimarie sa...

Lena: ja här finns många guldkorn.

Josefin sa...

Oj, jag har läst en bok som typ handlar om exakt samma sak, med exakt samma titel, av Olof Svedelid. Mystiskt?