torsdag 23 februari 2012

Alan Bennett - Snusk

Jag läste och tyckte mycket om Alan Bennetts Drottningen vänder blad för några år sedan. Nu har nästa bok kommit med den för några lockande, andra avskräckande titeln Snusk. Jag tyckte verkligen om Drottningen vänder blad. En bok som inte bara handlar om en bokläsare utan också de den ironi som Alan Bennett skriver med och de giftiga pilar han skickade i alla möjliga riktningar mot de som som inte är så litterära.

Snusk innehåller två osedliga berättelser. Den första Mrs Donaldson blommar upp handlar om en änka i övre medelåldern som drygar ut sin inkomst med att simulera sjuk inför läkarstudenter. Hennes båda inneboende studenter har svårt att få ihop pengar till hyran och erbjuder Mrs Donaldson att titta på, fullt öppet.

Den andra berättelsen Skyddandet av Mrs Forbes blir en ung nygift man utsatt för utrpressning p g a diverse sexuella äventyr med en ung man.

Nog försöker han Alan Bennett att få till det med den säkraste av alla medel, sex, men jag tycker hans försök att skapa ett par läsvärda historier misslyckas. Han går i den fälla som Benny Hill och andra efterföljande engelsmän så gärna gillrar, med en smula sex kan man piffa upp vilken historia som helst. Den första berättelsen är bara för osannolik och den andra helt enkelt trist. Jag blev besviken.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Kul att läsa från någon som läst den här boken. Jag har undrat över den sedan jag såg att den skulle komma ut. Jag älskade och Drottningen som.. men med en sådan här titel skulle det ju kunna vara vad som helst. Och det var det kanske också =) Nöjer mig kanske med Drottningen som senaste läsminne av honom ett tag.

anna sa...

Tack för att du inte var så positiv som många andra.
Jag tyckte inte heller att den var så speciellt bra.