onsdag 8 februari 2012

Rumänien i fokus på bokmässan 2013

Nyheten om att Rumänien kommer att stå i fokus för bokmässan 2013 kom i eftermiddags. Det är ett spännande litterärt land men mina kunskaper inskränker sig tyvärr till Herta Müller och två skrivande gamla drottningar, Marie och Elisabeth. Den senare skrev under pseudonymen Carmen Sylva. Följande pressmeddelande fick bloggambassadörerna i eftermiddags.

Är du intresserad så passa på att åka med på Bokmanias rumänska tåg med avgång nästa måndag.


PRESSMEDDELANDE

Rumänien i fokus på Bokmässan 2013

Det är nu klart att Rumänien och rumänsk litteratur står i fokus på Bokmässan 2013, den  26-29 september. Temat genomförs i samarbete med Rumänska kulturinstitutet och är resultatet av fem års nära samarbete mellan institutet och Bok & Bibliotek.- Vi är väldigt stolta över att få huvudrollen på Sveriges främsta litterära scen. Det ser vi som ett erkännande av både Rumäniens växande litteraturkrafter och Rumänska kulturinstitutets litterära program”, säger Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet. ”Den rumänska litteraturen vilar på en lång tradition av berättande samtidigt som den har mycket nytt och spännande att komma med.”Alltsedan 2006 då Rumänska kulturinstitutet öppnade i Sverige har Bokmässan fått besök av landets mest framstående författare, senast Herta Müller som invigde Bokmässan 2011. Det har också blivit en tradition att dela ut Rumänska kulturinstitutets litteraturpris – Sorescupriset – på Bokmässan.- Vi är mycket glada över att fortsätta och fördjupa samarbetet med Rumänien och ser fram emot att medverka till att den rumänska litteraturen får en bredare spridning i Norden, säger Anna Falck, vd för Bok & BibliotekRumänsk litteratur har på senare tid fått ökad internationell uppmärksamhet genom ett allt större antal översättningar, bl a till svenska, och en ständig närvaro på olika bokmässor i världen. 2011 var Rumänien gästland i Madrid och i år står landets litteratur i fokus på bokmässorna i Prag och Torino.Rumänska kulturinstitutet har som syfte att öppna och vidga nya perspektiv på rumänsk kultur samt att bygga långsiktiga relationer mellan kulturella aktörer i Rumänien och Sverige. Institutet har sitt huvudkontor i Bukarest och är en bland sjutton filialer spridda över hela världen.Bokmässan är Sveriges största kulturevenemang och hålls på Svenska Mässan i Göteborg, 27 – 30 september 2012 och 26-29  september 2013. Läs mer på www.bokmassan.seFör mer information, kontakta:

Dan Shafran, direktör Rumänska kulturinstitutet, dan.shafran@rkis.se, tel  0736 426 363

Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef Bok & Bibliotek,
bje@bokmassan.se, tel 0701 61 65 09


3 kommentarer:

Anna sa...

Oj, oj. Nu blir det till att känna sig vilsen. Rumänien är helt blankt faktiskt om man inte räknar Herta Mûller.

Hanneles bokparadis sa...

intressant, dom har ju så mycket fin gammal kultur, det nya har jag inte koll på alls.. utom Herta, har några rumänska vänner, har lite recept...

Ingrid sa...

Det var en glädjande nyhet. Jag hoppas på många nya översättningar!! Otroligt spännande!