tisdag 14 februari 2012

Agnès Desarthe - Ät mig

Jag har upptäckt franska böcker in a big way, och speciellt av kvinnliga franska författare. Jag kan inte få nog och senast lästa är nu Agnès Desarthes Ät mig. Myriams dröm är att öppna en egen restaurang. Hon lyckas med det, men bara efter att ha förfalskat ett antal papper, sin CV och ljugit för banken för att få lån. Hon har det så knapert att hon får bo i restaurangen och krypa ihop i kökets vask för att kunna tvätta sig.

Att Ät mig var besvikelse är för mycket sagt, men jag var helt enkelt inte förberedd på att den skulle innehålla så mycket ångest drypande från sidorna.  Samtidigt en skön bok där människor hjälper varandra och vacker vänskap spirar vilket gör att den lämnar en varm och skön känsla efter sig utan att falla i chick-lit gropen.

Lustigt nog är det tredje boken på ungefär lika många år jag läst där Beatleslåten Norwegian wood spelar en viktig roll i handlingen. De övriga två är såklart Haruki Murakamis bok med samma namn, men också i Jävla John av Eva Dozzi figurerar samma låt.

Till sist måste jag bara bjuda på en bit ur boken. Läs, njut och inspireras:
"Får jag bjuda på något?" frågar jag och hoppas att han inte vill ha något särskilt. "Det bästa du har", svarar han. Mig, tänker jag, ät mig.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

låter som en mysig bok...

Anna sa...

Underbar bok - feelgood med svärta!

Petra Rhodin sa...

För drygt ett år sedan var Agnès på Partille bokhandel och talade om sin bok Ät mig. Hon var trevlig att lyssna på och mitt signerade exemplar av Mangez moi har en hedersplats i bokhyllan. Jag tyckte mycket om boken och skulle gärna läsa mer av henne.

Mrs Calloway sa...

bra tips! hade inte tänkt läsa varken ät mig! eller jävla john, men jag får nog ta det under omprövning, tror jag

Småländskan sa...

Tråkigt att inte tekniken funkade för dig häromkvällen. Det var intressant!