fredag 24 februari 2012

Toni Morrison - En välsignelse

Redan årets femte nobelpristagare som jag läst. Toni Morrison är en av de författare, vi som läser kursen på Umea universitet om Nobelpriset i litteratur 7,5 poäng, specialstuderar. Det går tyvärr ganska trögt med läsningen av kursen för mig men den här boken tyckte jag ändå om.

En välsignelse utspelar sig i USA på 1690-talet innan slaveriet blev riktigt satt i system. En holländska köpman får en ung svart flicka Florence som delbetalning för en skuld. Historien kretsar sig egentligen kring kvinnorna på holländarens farm, hans hustru, en indiankvinna vid namn Lina och en sorglig flicka som faktiskt inte har något annat namn än Sorg. Handlingen kretsar kring de här kvinnornas liv men det är ändå Florences mor som på ett annorlunda sätt blir huvudpersonen utan att hon har förekommit mer än på ett par sidor i början av storyn. Det är Florences mor som är sin ägares personliga ägodel som ser till att dottern blir ivägskickad till holländaren och på så sätt skonad från ett öde värre än döden.

Jag tyckte det tog tid att komma in i handlingen av och personerna när i En välsignelse. Ju mer jag läste, desto mera fakta kom fram om personerna och det blev lättare att läsa. Såvitt jag kan bedöma förtjänade Toni Morrison sitt nobelpris och genom föreläsningarna på kursen har jag lärt mig att i vissa fall kunna sätta in pristagarna i ett större skeende och att de ibland speglar sitt lands och sitt kulturs historia. Så sant i fallet Toni Morrison. Motiveringen för hennes nobelpris lyder:

”som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”

2 kommentarer:

...med näsan i en bok... sa...

Tänk att jag har missat att den här kursen går i Umeå! Vet du om det är en återkommande kurs?

Fru E sa...

Jag kan tipsa om en annan Toni Morrison, The bluest eye! Ville du ha boken? Jag måste få din adress i så fall...