tisdag 28 februari 2012

Maryse Condé - Färden genom mangroven

Min första bekantskap med Maryse Condé och jag blev positivt överaskad. När gjorde min hemläxa och googlade på henne fick jag veta att hon kalla sin hemö Guadeloupe för "skvallertacka till ö". Romanen Färden genom mangroven är till stor del byggd kring byskvaller.

Francis Sancher återfinns en dag mördad, liggande i leran en bit från sitt hus. Han är en främling på ön, illa sedd av många, hatad av några och omgiven av skvaller och olika historier. Till hans likvaka samlas grannar och andra som på olika sätt berörts av av Francis Sancher. Boken är uppdelad på många korta kapitel, nästan ett för varje deltagare på likvakan, där läsaren bit för bit får till sig de olika personernas relationer till den döde men där också hans liv berättas glimtvis. Ju mer jag läser, desto mer står det klart att långtifrån alla hatade Francis Sancher. Hela hans historia avslöjas inte och det är upp till läsaren att läsa mellan raderna och själv knyta ihop påsen.

Jag kan varmt rekommendera Färden genom mangroven. Den är så mycket mer än bara en roman om en död man. Här skymtar också eviga frågor som kärlek och hat, längtan, främlingskap och det för de karibiska länderna ständigt närvarande frågan om kolonialism. Läs den!

2 kommentarer:

Anna sa...

Visst är det en spännande berätterska! Desirada ligger i min hylla och bara väntar.

violen sa...

mimmimmarie: Här tycker vi helt klart lika! ;-)