måndag 13 februari 2012

Annika Östberg - Ögonblick som förändrar livet

Jag har en markant ovilja mot memoarer eller biografier över nu levande personer. Där finns sällan det större perspektivet som oundvikligen ger en bättre överblick över ett liv och sätter in det i ett större sammanhang. Dessutom tenderar huvudpersonen att glorifieras, de bästa sidorna tar stort utrymme och det dåliga filas bort i kanterna. Därför är jag förvånad över mig själv att valde att ta del av Annika Östbergs liv i Ögonblick som förändrar livet.

Jag lyssnade på Annikas sommarprogram förra året och fann hennes berättelse en som berörde mig och jag ville lära känna mer om henne. Hon är självutlämnande och rak och räds verkligen inte att beskriva alla de mörka sidorna i sitt liv som droganvändning och prostitution. Det är en fascinerande att läsa hur den nedåtgående spiralen i hennes liv började redan som ung flicka och hur hon för var steg drogs allt ner längre ner i misär. Hennes beskrivning av fängelselivet i USA är skickligt skriven och gav mig mycket mer förståelse än någonsin fängelsefilmer kan göra.

Jag valde att lyssna på Annika Östberg när hon själv läst in sin bok Det gav det hela en extra dimension att höra hennes lätt amerikaniserade accent på cd-skivorna. Av alla kändisbiografier på sistone är hennes den enda som lockar.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag är också nyfiken på henne

Läst, sett & hört sa...

kan tänka mig att hennes egen inläsning ger en extra dimension. jag har lyssnat på henne i olika sammanhang. hon verkar klok. och ödmjuk