torsdag 2 februari 2012

Sabine Thomsen - Goldene Bräute

Fram till slutet av första världskriget fanns det lilla kungadömet Württemburg i Tyskland, vars huvudort var Stuttgart. Fyra prinsessor från Württemberg blev bortgifta med olika prinsar mer eller mindre frivlligt och hamnade som drottningar i andra, främmande länder.

Sofia Dorothea kommenderades till St Petersburg för att gifta sig med tronföljaren Paul, son till Katarina den stora. Hon födde tio barn och uppfyllde med råge sin uppgift att föda tronarvingar till Ryssland. Maken blev med tiden tsar och alltmer underlig och mördades till slut av en grupp sammansvurna i sitt sovrum. Sofia Dorotea hörde kalabaliken men hindrades från att komma till sin man av beväpnade soldater. Hon överlevde sin man med 27 år och fick uppleva att två av sina söner blev ryska tsarer.

Katarina var föremål för en alldeles egen bok som jag läste för några veckor sedan och skrev om här.

Sophie var en intelligent prinsessa, välutbildad och intresserad av politik, kultur och reste gärna. Hennes make Wilhelm blev med tiden kung i Holland och var i det mesta underlägsen sin fru. Med tiden visade sig deras skillnader alltmer men skilsmässa var aldrig att tänka på och de två levde helt separata liv. Sophie tillbringade alltmera tid på resande fot medan Wilhelm jagade både djur och kvinnor.

Mary var född i England där hennes mor var engelsk prinsessa men fadern härstammade från Württemberg varför hon får en plats i den här uppräkningen. Mary var en mycket väluppfostrad och bildad ung kvinna som stod stadigt med fötterna på jorden och ansågs därför som en utmärkt maka åt den engelske tronföljaren Albert Victor som inte verkade vara mycket att hänga i granen. Han behövde helt enkelt ett rejält fruntimmer vid sin sida, Mary. Dessväre, eller kanske dessbättre för England dog Albert Victor en kort tid före deras bröllop. Mary övertogs helt enkelt efter en sorgetid av sin döde fästmans bror Georg. Han skulle med tiden bli kung Georg V och Mary hans drottning.