torsdag 9 februari 2012

Irène Némirovsky - Höstflugorna

Huvudpersonen är Tatjana Ivanovna, barnsköterska i familjen Karinov där hon sett generationer växa och sätta nya barn till världen. Det verkar som att Tatjana alltid funnits där och tagit hand om barnen och även de vuxna. Ögonstenen Jurij kallas ut i första världskriget och kommer tillbaka först efter den ryska revolutionen när hela den gamla världen redan är förlorad. Han kommer hem bara för att bli dödad, bara för att han en gång var rik och privilegierad. Resten av familjen Karinov har redan flytt utomlands och nu följer den gamla barnsköterskan efter.

Familjen hamnar till sist i Paris där de drar sig fram genom att ha en slags loppis i ett gårdshus. Det är verkligen en berättelse om en förlorad värld. Det Ryssland som en gång fanns där överklassfamiljerna levde ett bekymmerslöst liv, dit den röda kommunistiska faran ännu inte nått och första världskrigets förstörelsemaskin ännu inte skördat några offer.

2 kommentarer:

Anna sa...

Det är verkligen dags för mig att läsa. Vilken ska man ta först?

mimmimarie sa...

Himmel över Frankrike tycker jag nog är bäst av de jag läst. Oavslutad visserligen och den skiljer sig en hel del från hennes andra kortare verk. Annars tyckte jag bra om Balen också.