fredag 26 oktober 2012

Bokbloggsjerka del 102

Veckans jerka är en fråga uppdelad på två, en enkel att besvara och en svår. Så här lyder den:

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Javisst, betygsätter jag de böcker jag läst/lyssnat på.  Mitt system bygger på det gamla svenska betygsystemet 1-5 där 5 är det bästa en bok kan få. Varför är svårare att besvara. Det är ett väldigt personligt system och ett jag aldrig publicerar på bloggen, utan det ligger bara i den excelfil jag använder mig av för lästa böcker. Däri packar jag även information om vilket land författaren kommer från, vilken typ av bok det är (prosa, fakta, biografi, lyrik) och om det är en manlig eller kvinnlig författare. Dessutom antecknar jag vilka böcker jag läst och vilka jag lyssnat på. Betyget är en del av mitt statistiksystem och vid slutet av varje år brukar jag roa mig med att sätta ihop fina cirkeldiagram eller kurvor. Det ger en extra dimension på min läsning.
 
Att betygsätta en bok är ett naturligt sätt att göra en sammanfattning och ett slags avslut på det jag läst. Det jag skriver på bloggen om boken är också en del av min läsdagbok och gör att jag minns bättre vad jag läst när jag går tillbaka efter några år.

13 kommentarer:

Vargnatts bokhylla sa...

Jag har aldrig fastnat för betyg, det blir för förvirrat för mig att försöka sätta in böckerna i olika siffror.

Monica O Kolkman sa...

Nej, jag betygsätter aldrig böcker. Speciellt inte i skalan 1-5, den känns för "liten", det blir bara att jag alltid ger 3 och 4 och aldrig vågar mig på en femma. Får då måste det vara så där superduperjättebra och en sådan bok läser jag kanske en gång på tre år.

Henrik Johansson sa...

Betygsätter inte, men behåller ett omdöme i huvudet. Borde kanske skriva ner.

Lotten sa...

Jag började med 1-5 men det var för grovt för mig.
Apropå att bokföra så har collectorz.com för böckerna och där kan man också skriva in allt möjligt;-)

Carro sa...

Oj vad seriöst men kul men excelfil. Det kanske jag också skulle ta och styra upp! :)

Lena sa...

Inte alltid lätt att förklara varför man gör på det ena eller det andra sättet.

Elen sa...

Jag är också förtjust i att kunna sätta ihop statistik över min läsning och då lämpar sig ju små fina siffror alldeles utmärkt :)

Chicken sa...

Jag brukar också föra statistik på det jag läser, och har ofta svårt att förklara (framför allt till min sambo) varför det är så roligt. Men det är något lockande med cirkeldiagram och kurvor!

bloggbohemen sa...

Betygssättning av böcker är inget för mig.

Stockholmsflickan sa...

Kul med lite statistik på läsningen! Kanske borde börja med det nästa år :)

Hanneles bokparadis sa...

betygsätter inte

Anna sa...

Sätter inte betyg eftersom det känns nästan omöjligt för mig att sammanfatta läsningen i en siffra. Jag är nog för ostrukturerad för att det skulle funka för mig.

Anonym sa...

Den där statistikbiten tilltalar mig, kanske jag ger mig på runt nyår!