tisdag 16 oktober 2012

Svenska dagbladet årsböcker 1924

Åren 1923—1964 gav Svenska Dagbladet ut Svenska Dagbladets årsbok. Fredrik Böök, professor i litteratur, författare och kritiker var kulturchef på tidningen och hade såklart stort inflytande över vilken litteratur som valdes ut för att i årsboken spegla det gångna året. Via min svärmor har jag kommit över 20 årgångar av årsböckerna och min tanke är att presentera vilka författare som valts ut att representera det gångna året.

Litteraturen 1924: Nordiskt författarmöte i Stockholm där det bl a dryftades fackliga spörsmål, författarrätt och lagskydd. Många av nordens främsta författare deltog. "Den ymniga bokproduktion kan vara ett nationalekonomiskt problem för hur ska den svenska allmänheten kunna konsumera denna öeflödande bokmängd?", muttrar en orolig redaktion. Några utgåvor värda att nämnas voro:

Birger Sjöberg - Kvartetten som sprängdes
Hjalmar Bergman - Chefen fru Ingeborg
Elin Wägner - Silverforsen

Hilma Angered Strandberg - Barbarens son
Marika Stjernstedt - von Sneckenström
Agnes von Krusenstjerna - Tonys läroår


Vad sig i riket och annorstädes tilldragit: 313 insjuknade i barnförlamning. Södertälje kanal öppnas. Ghandi befrias ur fängelse. Woodrow Wilson, f d amerikansk president avlider.

9144 deciton sockerbetor skördades. Hollywoodskådespelarna Douglas Fairbanks och Mary Pickford besöker Sverige.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Hilma Angered Strandberg var ett nytt namn för mig. Jag har googlat lite på henne och ser att hon skrev en hel del resereportage från USA. Tyvärr är de av ganska gammalt datum vilket troligtvis innebär att de inte går att få tag på via biblioteken (i vart fall lär man inte få låna hem...) Hon dog år 1927 så "Barbarens son" blev hennes sista roman.

Hanneles bokparadis sa...

Minns att de gav ut andra små böcker också i olika ämnen...