torsdag 25 oktober 2012

Göteborg genom ritningar

För några år sedan gav Regionarkivet i Göteborg ut en vacker bok med ritningar från deras arkiv daterade 1700-1800 tal med Gun Schönbeck som författare. Nu är det dags för en uppföljare och denna gång är Göteborg under 1900-talet i fokus.


Läsaren tas med på en spännande och framförallt vacker resa genom ritningar och foton runtom från Göteborg. Här samsas ritningar av bostadskvarter och offentliga byggnader, lekplatser och vattentorn. I vissa fall har arkitekttävlingar utlysts när ett kvarter eller stadsdel skulle omdanas och de bevarade tävlingsplanerna finns bevarade. Vissa visioner blev aldrig förverkligade medan andra numera är kära minnesmärken.

Boken är indelad i tre distinkta avdelningar med underkapitel där varje projekt som belyses ger litteraturtips om vidare läsning. Boken fungerar inte bara som en slags guide över byggandet i Göteborg men också som ett tidsdokument och en fascinerande arkitektur- och stadsbyggndashistoria. Jag tycker att Göteborg genom ritningar II är ett hett julklappstips, en gåva som ser både bakåt men också framåt och är en present som varar.Tack till Regionarkivet i Göteborg som lät mig få inblick i en vacker stads intressanta historia genom ritningar. Vilken välbevarad skatt i ritningar det finns bevarad i våra arkiv och de är väl värda att dammas av och visas upp.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den där boken skulle min gubbe gilla.

//Pia

mimmimarie sa...

Pia: Jag tror nog att du också skulle tycka om att bläddra i och läsa den.

Stefan Högberg/Regionarkivet sa...

Tack för det fina inlägget! Jo, vi på arkivet är smått nöjda med boken. ;-)

Hannele på Hisingen sa...

vackert med de gamla bilderna