söndag 14 oktober 2012

Markus Zusak - Boktjuven

Jag har lyssnat på engelsk version av Markus Zusaks Boktjuven och är både helt tagen och betagen. Normalt brukar jag inte lägga så mycket tid på ungdomsböcker men när ljudboken kom min väg tyckte jag det var en bra idé att samtidigt få mig lite engelska till livs och jag ångrar mig inte!

Den nioåriga Liesel reser 1939 tillsammans med sin bror och mor till en fosterfamilj i Molching som ska ta hand om syskonen. På tåget dör brodern och flickan får ensam flytta in till den nya familjen. Läsaren får följa Liesels utveckling under en tid i Tyskland då andra världskriget kastar en lång, mörk skugga över livet. Döden är berättaren och vid denna tid är döden en allt vanligare gäst. Det skulle ha kunnat vara abstrakt men det är faktiskt ganska poetiskt berättat stundtals. I husets källare gömmer familjen en ung jude vars vänskap kommer att betyda allt för Liesel. Hon kan inte läsa och stjäl böcker som övar på att lära sig läsa nattetid tillsammans med fosterpappan Hans. Hon stjäl dem från en begravningsplats, ett nazistiskt bokbål och inte minst från borgmästarens bibliotek.
I den här boken betyder orden mest av allt. Till slut lär sig Liesel t o m att läsa så bra att hon läser för grannarna i skyddsrummet under bombanfallen och lär sig till slut att läsa själv. Upplösningen kommer jag inte att avslöja men att böcker och skrivande blir flickans räddning är ingen underdrift. Det är en bok som jag tror de flesta vuxna kan ta till sitt hjärta trots att målgruppen är yngre.
 
Boktjuven är den oktoberboken i utmaningen Böcker om Böcker som Västmanländskan anordnar.
 
 

8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

en av böckerna som väntar

mimmimarie sa...

Då har du något att se fram emot.

Västmanländskan sa...

Den var vansinnigt bra tyckte jag. Är den klassad som ungdomsbok? Jag hittade min i den vanliga pockethyllan.
Tack för länk - jag gör en sammanställning i månadsskiftet.
Jag gör som du - tar böckerna lite som de kommer utan att ha bestämt innan.

bloggbohemen sa...

Jag läste den för något år sedan och tyckte den var riktigt, riktigt bra. Ungdomsbok tyckte jag dock inte alls att den är. Räknas den som det?

Josefin sa...

Håller med om att den verkligen passar för alla åldrar!

mimmimarie sa...

Det där med ungdomsbok vet jag egentligen inte var jag hittat, men nu får det stå kvar.

Monika Häägg sa...

Det är några år sedan jag läste den underbara Boktjuven. Visserligen på svenska, men jag tror det duger. Den är klassad som ungdomsbok, men den har verkligen nått en mycket större läsarskara. En av mina favoriter:)

Ylva sa...

Vissa placerar den på ungdom, hos oss på biblioteket har vi den på vuxen. Hur som helst är det en fin historia som passar för olika åldrar.