torsdag 24 maj 2012

Augusta, Kaiserin und Preussin - Karin Feuerstein-Prasser

Augusta föddes för tvåhundra år sedan i det lilla tyska furstendömet Sachsen-Weimar. Hennes far var en liberal, framåtblickande furste som bl a knöt Goethe till sitt hov. Här verkade också Schiller m fl kulturpersonligheter. Augustas uppväxt hade alltså starka kulturella influenser. När Preussens arvprins Wilhelm gifte sig med henne hamnade hon i Berlin där kulturen på den tiden inte var värt lika mycket som det militära som ju genomsyrade hela den preussiska staten.

Wilhelm hade ett brustet hjärta eftersom den kvinna han var kär i inte var fin nog för att gifta sig med en prins och efter mycket vånda friade han så till Augusta. Hon var tvungen att nöja sig med att alltid vara nummer två i sin makes liv. Wilhelm och Augusta blev med tiden först kungapar i Preussen och sedan efter tre blodiga krig på 1800-talets mitt även kejsarpar i Tyskland. Augusta mådde dåligt av krigen, det var inte hennes politik men Wilhelm lyssnade hellre järnkanslern Otto von Bismarck än på sin frun och därför blev historien därefter. Augusta gjorde i alla fall en stor insats när det gällde sjukvården i krig och hjälpte till att etablera Röda Korset i Tyskland.

Augusta var ingen lätt kvinna att ha att göra med, men hon är ändå fint och vad jag kan förstå rättvist porträtterad av Karin Feuerstein-Prasser. Sentida forskare och medicinskt kunniga har försökt diagnostisera Augusta. Hon lär h varit manodepressiv och också haft en svår psykos. Hon hade en stark vilja att söka kontrollera sin maken och lät installera ett rör mellan sitt eget sovrum och makens arbetsrum så hon kunde avlyssna vad han diskuterade med sina ministrar om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var hon inte mormor åt drottning Viktoria, den svenska alltså.
//Pia

mimmimarie sa...

Jo, Pia det stämmer.