måndag 1 augusti 2011

Edward VII - Christopher Hibbert

Christopher Hibbert har skrivit en välunderbyggd, lättläst och balanserad bok om den engelske kungen Edward VII som dog för 101 år sedan. Edward föddes som äldste son till drottning Victoria och hennes Albert. Föräldrarna hade stora förväntningar på sin äldste son och arvtagaren till Englands tron. Dessvärre visade sig Edward inte vara något läshuvud direkt och svarade illa på det ambitiösa undervisningsprogram som hans föräldrar lagt upp för hans del. De var ofta mycket besvikna på sin arvinge och lät honom veta det.

Edward levde i skuggan av sin formidabla mor och blev kung först vid hennes död när han nått en ålder av 60 år, pensionsfärdig mer eller mindre. Dessa 60 år i tronens skugga hade Edward tillbringat med att äta och dricka gott, galanta damer, resor till Paris och övriga vattenhål på kontinenten, kapplöpningar med hästar och vid spelbordet. Han ansågs inte vara att lita på och fick inga uppdrag av vikt av sin mor, så hur skulle han egentligen slå ihjäl sin tid?

Dessbättre visade sig Edward har många andra talanger än de som hans föräldrar efterfrågade. Han var enormt social och populär i England, vänfast och en trofast natur. Dessutom visade han sig ha en diplomatisk ådra när han väl fick tillfälle att visa den. Han var endast kung i nio år men sörjdes djupt och uppriktigt av engelsmännen vid sin bortgång 1910.

Vill du veta mera om denne kung så kan jag rekommendera Christopher Hibberts bok.

Inga kommentarer: