tisdag 30 augusti 2011

Tematrio - Sommarens favoriter

Den här veckan vill Lyran att vi skriver om tre bra böcker vi läst under sommaren. Jag som har läst så många verkligt bra böcker i sommar får det lite knepigt att begränsa mig, men ändå:
1. Vilhelm Moberg är alltid en favorit i min läsfåtölj, så också hans relativt tunga Din stund på jorden vari den svenske emigranten Albert Karlsson sitter på ett hotellrum i Kalifornien och funderar över sitt liv och hur hans stund på jorden tedde sig. Många tankar går till barndomshemmet i Småland.

2. Krabbans gång av Günter Grass är en annan favorit. Jag vet att han räknas som svår men den här fascinerande historien kring ett fartyg som gick till botten med 10 000 flyktingar i andra världskrigets slutskede är så mycket mer än en krigsroman. Det är en historielektion om det tyska 1900-talet och hur människor förhåller sig och förändrar sig när deras liv förändras.

3. Per Peterssons roman Ut och stjäla hästar är vackert berättad, lågmäld och reflekterande i den stil jag gillar.

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Krabbans gång väntar i min bokhylla, kul att läsa ett positivt omdöme.

blogg_bohemen sa...

Oj, vilken tung och seriös litteratur du gett dig i kast med under sommaren! Ut och stjäla hästar har jag sett positiva recensioner om tidigare. En bok att föra upp på inköpslistan kanske.

Monika Häägg sa...

Din stund på jorden är en bok som jag älskar. Den ger mig ett stilla vemod...

Joanna sa...

Härliga tips! Jag lyssnade till några delar av Din Stund och det var härligt. Vackert språk.