måndag 15 augusti 2011

Vilhelm Moberg - Din stund på jorden

Jag har haft turen att läsa och lyssna på många bra böcker hittills i år och än är det inte slut hoppas jag. Vilhelm Mobergs Din stund på jorden kommer säkert att finnas med bland årets tio-i-topp när jag summerar läsåret 2011.

Din Stund på jorden är en slags uppföljare till Mobergs stora utvandrarepos i fyra delar. I ett hotellrum i Kalifornien sitter emigranten Albert Karlsson och minns och summerar sitt liv. När han nu själv är 64 går hans tankar allt oftare tillbaka till barndomen som torparson i Småland och som immigrant i Amerika. Hans tankar går även framåt i tiden, mot döden och vad som då kommer att hända. Symboliskt nog ligger hans hotell mitt emellan den eviga oceanen och den bullrande staden.

Vi får glimtar av Alberts nuvarande liv i Kalifornien och den del av livet som han ser som ett misslyckande, hans tid i Amerika. Två äktenskap och två barn har inte gjort honom lyckligare men han försöker förstå och acceptera de val han gjort i livet. Albert har återvänt till Sverige några gånger och för var gång har han blivit mindre svensk. Han tycker att Sveriges identitet bleknat och är på väg att bli en kopia av Amerika. Detta skrevs 1962 och jag kan inte annat än undra hur Moberg hade ställt sig till våra dagars Sverige.

Han grubblar mycket över sin älskade äldre bror Sigfrid som dog mycket ung efter en tid i militären. Hur Sigfrids död påverkade Alberts liv och de val han gjorde. Boken lyfter många viktiga existensiella frågor och skriven som den var i Kubakrisens skugga är det nästan som ett omen. Din Stund på jorden är fylld av visdom och här finns otaliga citat att plocka om man det ville. Jag kände att jag behöver läsa den igen för att verkligen ta till mig all visdom som finns häri.

Hur förvaltade Albert Karlsson sin tid på jorden? Hur förvaltar jag min tid på jorden?

3 kommentarer:

Anna sa...

Jag har hört lösryckta avsnitt av radioföljetongen och det har vart härligt att njuta av språket.

Böckerx3/Metta sa...

Åh nej, jag som hatar tanken på hur man förvaltar sitt liv på jorden, jag får panik!

Anonym sa...

Jag har ofta roats över att ramberättelsen i Mobergs "Din stund på jorden" utspelas vid samma tid och på nästan samma plats som George Lucas' filmklassiker "American Graffiti" från 1973. En av mina favoritböcker och en av mina favoritfilmer är båda förlagda till en småstad i Kalifornien på sensommaren / hösten 1962 - Mobergs bok ustspelas under loppet av några veckor, Lucas' film under en enda natt. Finns det fler böcker eller filmer som de delar just dessa egenskaper med?

Både Mobergs bok och Lucas' film präglas av nostalgiskt tillbakablickande, men den värld som Albert Karlsson vantrivs i är densamma som Lucas ett decennium senare skulle framställa som ett förlorat paradis. Det är såna jämförelser som gör att man själv får perspektiv på saker och ting!

MVH, Ördög