tisdag 16 augusti 2011

Günter Grass - Krabbans gång

Att röra sig som en krabba innebär ju att snarare gå i sidled än rakt fram, att ta tid på sig och röra sig långsamt. Det är en god beskrivning av hur läsningen av Günter Grass bok löper. Det är omständligt, det går långsamt, det är ingående och detaljerat och utspelas dels i nutid, dels i dåtid. Jag visste om detta redan innan jag började läsa men ändå, jag gillar boken skarpt.

Bokens berättarjag är Paul. Han föds bara några timmar efter hans mor räddats från den torpederade båten Wilhelm Gustloff som gick till botten med 10 000 flyktingar i krigets slutskede 1945. Hela Pauls liv färgas av sin dramatiska födelse och hans färgstarka mor Tulla slutar aldrig att minnas alla de dramatiska skeendet kring båtens sänkning och hennes egen räddning.

Grass väver skickligt sin väv med utgångspunkt från tre generationer tyska öden modern Tulla, sonen Paul och barnbarnet Konrad och kring deras liv och öden utspelar sig Tysklands hela 1900-talshistoria ur alla möjliga perspektiv och dimensioner.

För mig som alltid varit fascinerad av historia och personöden är det en fullträff men när jag surfar lite om boken inser jag att de allra flesta tycker att upplägget är tråkigt och invecklat. Kanske är det så att boken upplevs som svår men för mig gav den mersmak. Här är ytterligare en tysk och en nobelpristagare till på köpet som jag verkligen har lust att läsa mera av.

1 kommentar:

Fru E sa...

Jag måste säga att jag blev väldigt nyfiken på Krabbans gång när du berättade om den på träffen!