tisdag 8 november 2011

Ers Majestäts olycklige Kurt - Lena Ebervall och Per E Samuelsson

Bakgrunden till den här boken är den s k Haijbyaffären som briserade i Sverige på 1950-talet. Kurt Haijby anklagades för att ha utpressat kung Gustav V för en påstådd homosexuell förbindelse dem emellan. Kungen pungade ut med för den tiden stora summor men så länge den gamle kungen var i livet gick Kurt Haijby säker. När den gamle monarken dött åtalades Kurt Haijby och blev dömd till straffarbete i 8 år. En ny stjärnadvokat i vardande, Henning Sjöström, lyckades i hovrätten få domen sänkt till 6 år och advokat Sjöström fick en god skjuts i sin karriär.

Författarparet är båda advokater och deras styrka är såklart att de vet hur man läser lagen och gamla förhörsprotokoll och domstolshandlingar. De har tidigare skrivit facklitteratur inom juridiken och om de också låtit den här historien skrivas på samma sätt. Som det nu är så har de velat skriva det hela i en slags romanform av en biografi och det är inte särskilt lyckat. Det blir för mycket Hänt i veckan, för mycket snask och kvällstidningsstoff av det hela. Att fantisera om hur det kan ha gått till i kungens säng vid Haijbys och Gustav V träffar har jag ingen lust att spekulera i och än mindre läsa om.

Av någon outgrundlig anledning så förlöjligar de båda författarna både Gustav V sätt att tala och skriver ut hans repliker rent fonografiskt vilket får ett löjes skimmer över sig. En skånsk skeppare behandlas på samma nedlåtande sätt och en dansk vän till Haijby som båda förlöjligas för sitt idioms skull. Det är väl onödigt att påpeka att Haijby själv som Stockholmskis får sitt språk återgivet på ett korrekt svenskt sätt.

Kurt Haijby må ha varit omdömeslös, fågäng och lättlurad och det skiner igenom i boken. Han verkar aldrig lära sig sin läxa och går ständigt på nya minor. Det viktigaste med boken är ändå hur författarna beskriver rättsrötan som Haijby utsätts för.

Konspirationsteorierna fanns redan på 1930-talet och de lever vidare i boken. Vad som är sant och osant överlåter jag åt framtiden att utvisa när sekretessen i målet släpps. Här har författarna i alla fall gjort ett gediget arbete i sin forskning och de presenterar "sin sanning" på ett vederhäftigt sätt. Synd bara på allt runtikring som jag beskrivit ovan som drar ner betyget.

Här finns mera att läsa om Haijbyaffären.

2 kommentarer:

blogg_bohemen sa...

Jag valde ljudboksvarianten av Ers majestäts ... och älskade den! Lyssnaden till och med om några delar. Det är verkligen olika hur man upplever böcker.

Hanneles bokparadis sa...

skvaller som jag inte visste om Sjöström