tisdag 15 november 2011

Prinsarna i Towern och deras föräldrar

Edward IV

Under slutet av 1400-talet dominerades England av inbördeskriget Rosornas krig där två släkter stod mot varandra. Kung under stor del av denna tid var Edward IV. Han gifte sig aldrig med den inflytelserika prinsessa från det europeiska fastlandet som hans rådgivare tyckte utan valde sin brud av kärlek, Elizabeth Woodville. Det faktum att hon inte hade en egen makbas av inflytelserika släktingar och att hon och kungen gifte sig i hemlighet skulle ligga Elizabeth och hennes barn i fatet. När Edward IV dog ifrågasattes deras äktenskaps riktighet och prinsarnas arvsrätt.
Elizabeth Woodville

Den äldste sonen blev visserligen utropad till Edward V men han och hans yngre bror Richard hamnade som fångar i Towern i London på deras farbrors inrådan. Då var pojkarna 13 och 10 år gamla. De hördes aldrig mera av och blev kända som Prinsarna i Towern.
Prinsarna i Towern, Edward V och Richard
 i en målning av Paul Delaroche
När Towern byggdes om 200 år senare fann byggarna två små människoskelett som misstänktes vara prinsarnas kvarlevor. Dessa placerades så småningom i Westminster abbey och en undersökning av benen på 1930 kunde inte ge svar på gåtan vems ben det varit.

Prinsarnas försvinnande har fortsatt att fascinera in i våra dagar. I England gjordes en TV-film på 1980-talet realistiskt upplagd som en brittisk rättegång där jurymedlemmarna fick ta ställning till fakta i målet.

1959 gav Josephie Tey ut boken En gammal skandal. Här löser en sjukskriven poliskomissarie fallet medan han ligger med brutet ben. Jag som normalt inte läser deckare har ändå beställt boken till mitt bibliotek.

Jag har just avslutat läsande av en biografi av David Baldwin över prinsarna i Towerns mor, Elizabeth Woodville, Mother of the Princes in the Tower. Denna bok kommer jag att skriva mera om imorgon.  1400-talets England var svåra och händelserika tider men det blir intressant historia av det också.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

intressant, det var nån serie nyligen på tv