onsdag 30 november 2011

Louise Adelsvärd - Grevinnorna på Stjärnorp

Stjärnorp ruin och flyglar,
lånad bild från Wikipedia
Den här boken utkom 1939 i en tid som på sitt sätt var början till slutet för epoken av de gamla släkternas dominans på slott och herresäten. Louise Adelsvärd var född i den grevliga familjen Douglas som byggde och under många år bodde på det pampiga slottet Stjärnorp i Östergötland.

Hon har sammanställt en historisk bok, en biografi över sina anfäder med särskild tyngdpunkt på de kvinnor som levde och verkade på gården Stjärnorp. Det är en släkthistoria som heter duga och vad jag förstår är basen till berättelserna till stor del muntliga berättelser som förts vidare från en generation till en annan. Alla släktforskare måste bli avundsjuka på den skatt av historier och material som finns samlade här. Min egen släkthistoria består till största delen av torra fakta, d v s årtal och jag skulle blivit överlycklig över att finna bara en bråkdel av dessa historier från mina anfäder.

Louise Adelsvärd
Berättelsen tar sin början under 30-åriga kriget på 1600-talet då Hedvig Mörner gifter sig med greve Robert Douglas. Han är militär och hon som så många andra kvinnor tvingas följa sin make i fält och livet där var ofta ingen dans på rosor. En kvinna skulle följa och lyda sin herre och man. Vi får följa fem generationer av släkten framåt i tiden. Hur de bygger sitt slott Stjärnorp vid Roxens strand, hur det eldhärjas 1789 och hur de slutligen endast bygger upp flyglarna (att återställa hela slottet blev för dyrt) och säljer hela rasket.

Författarinnan varhistoriskt mycket kunnig skrev på ett ledigt sätt och det är oerhört intressant att följa de olika generationernas öden och äventyr genom ett par hundra år. Jag har lärt en hel del nytt om stormaktstiden som är en fascinerande period i Sveriges historia. En radiointervju från 1944 med Louise Adelsvärd från Sveriges radios arkiv finns här.

Inga kommentarer: