onsdag 24 oktober 2012

Behövs litteraturen i både radio och TV

Det är naturligtvis högtidsstunder för bokälskaren att det både finns bra, kvalitativa program både på radio och TV att följa. Babel är jag en trogen följare av sedan många år och nu har duktiga Marie Lundström fått ett eget program på lördagsmorgnarna, Lundströms bokradio, där även populära Bokcirkeln är inkluderad.

Det måste väl ändå finnas tillräckligt stor utgivning i Sverige och internationella författare att spegla så att vi lyssnare/tittare skulle kunna slippa de många kollisionerna av författare som dyker upp i bägge programmen. Nu i helgen var Susanna Alakoski med i båda programmen och det var också Jeffrey Eugenides. Magot Wallström och Bengt Ohlsson har frekventerat båda medierna i höst och det har också Lawen Mohtadi och Linn Ullman gjort.

Jag kan förstå att Mo Yan i egenskap av nobelprisvinnare speglas av bägge och även att bägge passar på att spegla ett författarskap som när världskända Jeanette Winterson besöker Sverige.

Självklart har både Babel och Lundströms bokradio skildrat författarna med olika infallsvinklar, ställt sina egna unika frågor och lagt tyngdpunkten på olika aspekter av författarskapet, men ändå. Är det bara brist på idéer eller är programformerna i vår statligt ägda radio och TV för lika? Behövs nytt blod i redaktionerna? Det är för mycket att hoppas på att någon av de reklamfinansierade kanalerna ska kunna erbjuda ett uppstickaralternativ.

Det är i och för sig inte svårt att förstå att bägge vill ligga i framkanten av den nya litteraturen och skildra det som är aktuellt för dagen, böckerna som säljer och det som är nytt. Men siffrorna talar för sig. Hittills i höst har Lundströms bokradio sänt sju program och Babel åtta. Nio författare har figurerat i båda programmen och ofta i samma vecka, ja dagarna efter varandra.

Det är ingen större överraskning att både radio och TV kommande helg ska ha samma författare som gäst - Bodil Malmsten!

Riskerar vi överexponering av samma författare och böcker? Kommer ett licensfinansierat företag kanske att dra in på endera av programmn då de ändå speglar samma litteratur? Eller är det monopolverksamhet att "vissa" har en gräddfil till media? Vad tycker du?



5 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag ser bara sporadiskt på Babel och lyssnar inte på Lundströms bokradio- tidningarnas kultursidor lider av samma fenomen som det du beskriver. Det är oftast en lektion i "repetition". Man skriver om så gott som samma böcker och samma författare blir (över)exponerade. Jag efterlyser större bredd och variation- och betydligt mera blickar utanför Sveriges gränser. Sverige är ett litet land; världen utanför är stor- och där finns mycket att bevaka....

Ylva sa...

Jag är dålig på att lyssna på radio, visste inte ens att det finns ett litteraturprogram. Kanske har de lite olika publik, radio och TV, men det verkar trist om det är samma författare i båda.

Bokmoster sa...

Kan bara instämma i Ingrids oerhört kloka ord här ovan!

Anna sa...

Jag kan förstå att båda programmen vill ha med de gäster som besöker Sverige just nu och dessutom har mycket annan media. Båda programmen har ju liknande form också med längre samtal och få snuttar. Det skulle ju kunna finnas ett typ svepet där man nämner fler nyheter i kortform så skulle fler få en minut i media än nu. Håller med om att det ofta är samma titlar också i tidningarna, det är de stora förlagens muskler som syns.

bloggbohemen sa...

Jag är beredd att hålla med dig. Det finns risk för överexponering. Det finns tillfällen då känner att jag hört så mycket om en bok att det inte finns någon anledning att läsa den längre. Jag lyssnar också på Lundströms bokradio och tittar på Babel och det är lite för lika för sitt eget bästa. Tur för Bokradion att de har bokcirkeln som sticker ut lite.