torsdag 29 augusti 2013

En lokal historisk roman

Helga Lindberg (1912-94) var en lokal småländsk skribent som skrev för tidningar. Hon har även gett ut ett par romaner som utspelar sig i mitt lilla hörn av Småland. Bårtäcket är en av dessa.  Innehållet är helt och hållet baserat på verkliga, domstolspeglade händelser i svunnen tid men författaren har sedan broderat och fantiserat kring de människor som förekommer i romanen.

Vi befinner oss i nådens år 1711. Sverige ligger i krig sedan många år och många män har tvingats ut i strid. De flesta återvände aldrig. Hemma i Småland kommer en annan okänd fiende dragande, pesten. Först dör bonden på gården i Olofshylte. Kistan sveps i släktens bårtäcke. På väg hem från begravningen tvingas en ung piga bära bårtäcket över sina axlar och även hon smittas och dör av pesten. När gården drabbas av ett tredje dödsfall, den gamla matriarken börjar man förstå sammanhanget och bårtäcket får följa med henne ner i jorden. Vi får sedan följa de överlevande på gården i några år framöver.

Boken är skriven med lätt ålderdomligt språk och flera dialektala uttryck men det är alla inte svårläst för det. Det är spännande att få ta del av gamla händelser och skrönor från trakten men jag tvivlar på att Bårtäcket har en större läsekrets utanför vår trakt.


Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs på kistan under begravningsakten. Vid kistbegravning tas bårtäcket av vid utgång från kapellet. (Källa Svenska kyrkan).

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

Det lokala är verkligen intressant.