torsdag 24 oktober 2013

Tysk torsdag - Kein Mitleid mit den Frauen

För några veckor sedan presenterade jag Kein Mitleid mit den Söhnen av Eva Ziebura. Nu är det dags för samma författare att ta sig an fruarna i boken Mitleid mit den Frauen. Deras liv skulle inte visa sig så mycket muntrare än deras respektive makars. Trycks männen ner så tar de med stor sannolikhet ut sin besvikelse och frustration på dem som står dem närmast. Deras fruar och deras barn. Kungariket Preussen på 1700-talet var inget undantag. Varken Fredrik, August Wilhelm eller Heinrichs hade något att säga till om vid valet av sina gemåler, kvinnorna än mindre. Denna bok berättar fruarnas historia.


Elisabeth Christina drog en av Europas högvinster i det kungliga äktenskapslotteriet på 1730-talt när hon giftes bort med Preussens kronpris Friedrich. Det skulle visa sig vara en nitlott. De första åren medan gamle soldatkungen fortfarande levde bodde Elisabeth Christina och Friedrich ihop, men så snart kronprinsen blev kung lämnade han sin fru. Hon förvisades till ett liv i ensamhet. Hon blev sällan inbjuden till hovet mera och fick aldrig en inbjudan till Friedrich den Stores nya palats i Potsdam utanför Berlin. Hon beskrivs som blyg, lydig, kvinnlig och tystlåten. Allt det som Friedrich inte ville se i en kvinna Det är tveksamt om äktenskapet fullbordades.


Louise Amalia var Elisabeth Christinas syster och hennes make blev August Wilhelm. Bägge kom från det lilla tyska furstendömet Braunschweig-Bevern. När systerns äktenskap förblev barnlöst måste någon annan säkra tronföljden och den lotten föll på Louise Amalia. Hon födde flera barn, bland annat den blivande Preussiske kungen Fredrik Vilhelm II. August Wilhelm var en soldat i själv och hjärta och dog medan flera av hans barn var unga. I ett listigt och elakt testamente uteslöt han sin fru helt från barnens uppfostran och bestämde t o m att de skulle bo hos släktingar och inte ha något med sin mor att göra. Kungen kom till Louise Amalias sida och mildrade testamentets verkningar.


Wilhelmina av Nassau blev gift med tredje brodern Heinrich. Han var homosexuell och bodde öppet med och visade upp sina favoriter. Inte heller detta äktenskap tror man fullbordades. Wilhelmina var dock livlig och en riktig sällskapsmänniska som vann svågern kungens hjärta, vilket hon fick många fördelar av. Dessvärre var Wilhelmina hela livet förälskad i sin make till ingen nytta. Han tyckte hon var pinsam och ville inte bo med henne så makarna blev särbos.



Tysk torsdag

4 kommentarer:

Bokmoster sa...

Bra att det fanns en fortsättning på männens historia! Även om den inte var mycket muntrare den ...

mimmimarie sa...

Nog för att historiens skimmer är lockande men jag är bra glad jag lever här och nu.

Ingrid sa...

Det vad då sannerligen inte upplyftande... men mycket intressant läsning.

Hanneles bokparadis sa...

Lite lotteri är det väl alltid....