lördag 23 april 2011

Bloggstafett på Världsbokdagen 23 april

Det är med viss bävan och lite knäsvaghet jag sätter mig för att skriva det här inlägget som ska vara med och fira Världsbokdagen. Det känns som att det krävs lite mer substans och mer eftertanke än vad jag alltid brukar lägga in i mina inlägg på bloggen. Eftersom det inte är någon tävling och alla vi som deltar gör det för att vi vill hylla boken och läsning så är det bara bra om olika människor och olika synpunkter och infallsvinklar kommer till tals.

Redan med modersmjölken fick jag med mig ett stort och brinnande intresse för historia. Det är något som jag vill säga ”Tack mamma” för. Intresset har följt mig genom livet och framförallt avspeglas det i min bokhylla, min läsning och mina bokval. Jag köper inte så ofta skönlitteratur eftersom jag räknar med att jag sällan läser böckerna mer än en gång, däremot drar jag över budgeten varje år vad gäller historiska faktaböcker men framförallt memoarer och biografier om historiska personer.

Det finns en historisk person, en kvinna, som jag i synnerhet har fastnat för och det är den engelska drottningen Victoria. Jag samlar på böcker om henne och hennes stora vitt spridda familj. Med åren har det blivit en hyfsad samling, men jag vilar inte på några lagrar. Så sent som för en vecka sedan fick jag hem en laddning från Amazon.co.uk och ökade på så vis ut mitt bibliotek.

Jag tänker inte göra någon större utläggning kring drottning Victoria och den tid hon levde och regerade, det kan den som är intresserad läsa om här. Genom biografier och memoarer av personer som stod henne nära, hennes egna brev och publicerade utdrag ur hennes dagböcker får man en annan bild av drottningen än den gängse. Hennes image är den stränga moraliska drottningen som aldrig log. ”We are not amused” är en replik som hon är känd för men det är tveksam om hon någonsin yttrade den. Hon har fått ge namn åt den era på 1800-talet då hon levde, då det brittiska imperiet blomstrade och allt som var brittiskt spreds över världen. Detta var dubbelmoralens tidevarv då man av prydhet i hemmen täckte över pianobenen för att undvika associationer. Victoria var inte sådan själv. Hon njöt av de fröjder äktenskapet med Albert gav henne och de hade en samling med tavlor med mer eller mindre avklädda damer, nakna statyer etc.

Victorias äldsta dotter, också kallad Victoria, gifte sig med Preussens kronprins och de två damerna korresponderade livligt med varandra under mer än 40 år. Flera brev i veckan strömmade mellan London och Berlin. Roger Fulford har gjort ett jättearbete genom att ge ut valda delar av denna korrespondens i sex volymer. De är ganska svåra att få tag på second hand marknaden men efter några års samlande har jag samtliga böcker. Häri diskuterar mor och dotter inte bara politik och världens händelser utan utbyter tankar, boktips med varandra. Hur man uppfostrar barn och vilka fårraser som är lämpliga för kött respektive ull. De här böckerna är så levande och underbara att läsa och man kommer brevskrivarna mycket nära känns det som.


Drottningens mera officiella korrespondens rörande politiska skeenden, regeringsangelägenheter etc finns samlade i tre volymer ”Letters of Queen Victoria 1837-1861” och i ”Queen Victoria in her Letters and Journals och i ”Queen Victorias early letters”.

De flesta aspekter ur drottningens liv har blivit föremål för en bok. Jag har några biografier endast om henne, ett par där både hon och maken prins Albert och deras gemensamma liv är huvudtemat. Det finns en bok om drottning Victorias som konstnär. Hon var inte oäven, fick lektioner av Storbritanniens främsta målare och arbetade helst med akvareller. Jag har en bok som heter ”Queen Victoria was amused” som beskriver just det jag beskrivit ovan, en lättsammare sida hos drottningen. Victoria hade slottet Balmoral i Skottland där hon gärna vistades. Två eller tre böcker har dedicerats till hennes liv där och en bok specialiserar sig på ett av hennes andra hem, Osborne House på Isle of Wight. Dessutom har jag en bok som beskriver hovet kring henne, de anställda där och livet i drottningens tjänst var.



Drottningen och prins Albert hade nio barn och 40 barnbarn som gifte sig på olika håll i Europa och som utmärkte sig på olika sätt. Många av dem har blivit föremål för olika böcker och publikationer och jag lär få anledning att återkomma till denna fascinerande familj och de böcker som fått sitt hem hos mig. Republikan som jag är kan jag ändå inte sluta att fascineras över ett mycket speciellt kvinnoöde.



Jag är högst medveten om att min lässmak i detta fall är udda men jag tycker att man ska följa sitt hjärta och sin längtan när man väljer vilka böcker man ska lägga sin tid på. Parallellt med de historiska böckerna försöker jag också läsa klassiker, litteratur från olika delar av världen och samtidigt hålla ett öga på den litteratur som är aktuell för dagen. Böcker är härlig och läsning är det bästa tidsfördriv man kan ha. Jag önskar er alla en härlig Bokens Dag.

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.
Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

11 kommentarer:

Anna sa...

Vilket grymt intressant inlägg. Du skriver verkligen medryckande om ditt ämne. Jag inser att du har ett stort intresse som du älskar att delamed dig av. Tack för din text!

Lyrans Noblesser sa...

Så kul att få läsa om något som verkligen är helt nytt för mig.

enligt O sa...

Jag har aldrig läst något om drottning Victoria ska jag erkänna, men nu blev jag sugen. Riktigt spännande inlägg!

Lingonhjärta sa...

Åh så spännande!! Speciellt böckerna om brevväxlingen. Drottning Victoria var helt klart en spännande person. Tack för att du delade med dig.

mia sa...

En av de bästa kostymdrama-filmerna jag har sett handlar om Victoria. Young Victoria. Där får man också en mer lättsam bild av henne. Jag antar att du har sett den.
Visst är det också så att nån av Victorias barn/barnbarn hänger ihop med svenska kungahuset på nåt sätt?

Metta Karlsson sa...

Jättekul tema!

mimmimarie sa...

Nej Mia, jag har inte sett filmen om Victoria som ung. Det är synd för jag älskar kostymdramer. Både kungens mamma och farmor härstammar från drottning Victoria.

mia sa...

åh, du måste du se den :) Victoria och Albert är ett så fint par i den filmen!

Cicci sa...

Jag har sett filmen och tyckte den var jättemysig! Ett litet tips på en bok om drottningar och böcker är "Drottningen vänder blad" Har du läst den? Om inte så gör den, det är en tunn liten bok men alldeles underbar. Jag har skrivit om den här:
http://ciccisbokblogg.blogspot.com/2011/01/drottningen-vander-blad-av-alan-bennett.html

mimmimarie sa...

Jo, Drottningen vänder blad är en liten pärla, humoristisk och lättläst dessutom.

Nattens bibliotek sa...

Vilket intressant inlägg!!