söndag 24 april 2011

Påsktraditioner del 6 - Hur vi äter äggen



Det har inte alltid varit självklart att sätta ägget i en äggkopp och äta det från toppen som jag tror de flesta gör idag. I nordeuropa var det vanligt att ha ägget liggande i en båtformad äggkopp och knacka hål på långsidan. Äggen har inte alltid ätits med sked utan varit löskokta så man med hjälp av brödbitar kan doppa och äta upp ägget. Detta sätt att äta ägg lär fortfarande praktiseras i Frankrike.

I Sverige halshugger vi ofta toppen av ägget med ett raskt slag av kniven. I England anses det som dåligt bordsskick. Här knackar man istället försiktigt sönder skalet med baksidan av sin sked och plockar bort det bit för bit. Denna sed påstås härstamma från tiden efter franska revolutionen då många franska aristokrater flydde undan flydde undan giljotinen till England. För att skona fransmännens nerver undvek de finkänsliga engelsmännen att burdust halshugga frukostäggen i deras närvaro, det kunde väcka alltför obehagliga associationer.

Källa: Stora boken om Livet Förr av Jane Fredlund.

Inga kommentarer: