måndag 11 april 2011

Tematrio - Min hembygd

Lyran kör en tematrio där det är meningen att vi bokbloggare ska skriva om tre författare från vår hembygd. I det här fallet räknar jag hela Småland som min hembygd och då finns det en och annan att välja på.

1. Pär Lagerkvist blir mitt första val. Nobelpristagare 1951 från Växjö. Böckern Dvärgern och Barabbas har läst och rekommenderar varmt. Ett av de småländska lokaltågen, ett s k Krösatåg, är döpt efter Pär Lagerkvist.

2. Ann-Charlotte Alverfors från Reftele är en annan favorit som följt mig genom åren. Hon har bl a skrivit en trilogi där första delen Sparvöga är mest känd. Denna är filmatiserad som en miniserie för sisådär 20 år sedan med bl a Per Oscarsson, Sten-Åke Cederhök och Anders Ekborg i huvudrollerna.

3. Mitt tredje val faller på Viktor Rydberg. Kanske mest känd för sitt verk om Tomten men också romanen Singoalla. I Jönköping finns ett museum tillägnat honom. Strax norr om Växjö finns Singoallas grotta.

Det finns andra småländska författare värda att nämnas men jag skrev om Moberg igår i bloggjerkan och Astrid får så mycket uppmärksamhet ändå.

5 kommentarer:

Anna sa...

Tänk att Alverfors fullkomligt älskade jag, hennes triologi läste jag någonstans där i övre tonåren. Slukade är nog mer rätt ord...Du är en fena på att påminna mig om böcker jag gillat men glömt!

mimmimarie sa...

Jadu Joanna, på den tiden förde i alla fall inet jag någon läsdagbok. Det är inte alltid så lätt att erinra sig vad man läst i efterhand.

Petra Rhodin sa...

Har Dvärgen i bokhyllan, men har inte fått läst den. Har fått för mig att den skall vara riktigt otäck och samlar mig för att vilja läsa något sådant. Tomten är en favorit som jag envisas med att läsa för barnen varje jul. De är än så länge måttligt imponerade, men vem vet, med tiden kanske de uppskattar den; det sägs ju att vi människor har en tendens att gilla det vi är vana vid :).

Linda sa...

Måste klura på tematrion jag också. Dagarna bara går. Kul att du vill vara med i bloggstafetten 23/4. Din publiceringstid är 14.00. Mer info kommer.

Lyrans Noblesser sa...

Får nog erkänna att Småland kan mäta sig med Värmland när det gäller författare. (Kan inte låta bli att kaxigt säga att det är en helt annan sak med hockey). Älskar Pär Lagerkvist och tycker att Barabbas är världens bästa bok, alla kategorier. Och tycker fantastiskt mycket om Singoalla också, där är det nog dags för en omläsning. Sparvöga har jag nog bara sett.