torsdag 28 april 2011

Kådisbellan - Roland Schütt

Med mig som reslektyr till Spanien häromveckan hade jag Roland Schütts Kådisbellan. Det visade sig vara ett perfekt val i sammanhanget. Boken är roligt skriven men med en ton av allvar under, korta kapitel och inga långa stycken eller ens meningar. Ett lätt språk och finurliga övergångar mellan kapitlen gjorde den till en bra resebok ombord på flygplan där koncentrationen lätt svävar iväg över molnen eller sittande på hotellbalkongen läsandes under inflytandet av lite spanskt vin.

Boken handlar om en ung pojkes, Roland Schütts, utveckling till yngling och sedermera ung man under 1920-30 talen i Stockholm. (Jag tror yngling snarare än tonåring är rätt uttryck i det här sammanhanget). Det var ett tufft klimat för en ung pojke på den tiden. Roland får bekanta sig med rottingen mer än en gång, han hamnar på uppfostringsanstalt och mobbas genom både skolgången och lumpartiden.

Roland visar sig ha oändlig tåga och en förmåga att vända det negativa runt omkring honom till något positivt. Han säljer egentillverkade vindleksaker, reparerar cyklar och ordnar muckarfest men roligast av allt är när han uppfinner kådisbellan. Vid den här tiden var preventivmedel förbjudna i Sverige men Rolands föräldrar har tobakshandel och under disken säljer de kuvert innehållande kondomer. Roland uppfinner med hjälp av kådisarna en ruskigt effektiv slangbella som säljer som smör till ungarna i Stockholm.

Rolands äventyr verkar aldrig ta slut. Han hjälper Ture Nerman hjälpa flyktingar undan nazisterna så det mest agentmässiga sätt och han reser till Paris och blir bundis med Marc Chagall som visar sig ha haft en ungdomsromans med Rolands mamma.

En underhållande och lättläst bok som jag kan rekommendera.

2 kommentarer:

Anna sa...

Har du sett filmen, hur står den sig?

Anonym sa...

Hej på dej, det är jag, din hemlige pocketbytare! Fin bokblogg du har. Har kollat runt lite här för att försöka bilda mig en uppfattning om vad du gillar. Hörs snart igen.