Den den grekiska ö-världen för hundra år sedan var ingen paradistillvaro för någon av de fattiga invånarna och speciellt inte för kvinnorna som ofta slet ont. Att födas som flicka var en olycka och för en kvinna att föda flickor var att veta att döttrarna var dömda till samma arbetssamma, olyckliga och fattiga tillvaro som de själva lever i. På ön Skiathos bor den gamla kvinnan Chadoula. Hon är huvudpersonen i Alexandros Papadiamantis bok Mörderskan från 1902. Denna bok har nu översatts och getts ut på svenska av Oppenheim förlag. En riktig kulturell välgärning.
När Chadoula vakar över sin nyfödda dotterdotter medan den nyblivna modern för lite välbehövd vila kommer tankarna smygande att det vore en välgärning att egentligen låta den lilla dö samma natt. Det skulle bespara både barnet och föräldrarna en massa smärta och lidande. En kvinnas liv är inget värt och när hon växer upp måste hon förses med en rejäl hemgift. Alltså flickor är ett ok för fattiga familjer.
När Chadoula väl har tagit livet av sin dotterdotter dröjer det inte länge förrän fler små flickor följer efter. Misstankarna mot henne växer och en natt beger sig den gamla kvinnan iväg till fots. Rymlingen kan inte färdas fort men hon känner ön, bergen och alla genvägar där. Skallgång utfärdas och medan hon jagas börjar hennes samvete jaga henne. De små mördade flickorna kommer till henne i sömnen och ger henne ingen ro. Chadoulas flykt är kanske mest en flykt från sig själv.
Jag blir imponerad av den här hundraåringen. Den är rappt skriven, enkel men ändå gripande. På något konstigt sätt är den tidlös. Fattigdomen kommer att vara svår att utrota och änglamakerskor har funnits även i vårt eget land.
Ett tack till Oppenheimer förlag som satsade på denna outsider till bok som visade sig vara en vinnare. Jag kommer att följa deras fortsatt utgivning med spänning. Ingrids boktankar har också skrivit om Mörderskan, här.
6 kommentarer:
En otroligt stark bok och visst är den tidlös. Nog blir man glad över förlaget Oppenheimers goda gärning. Jag hoppas att den dessutom blir lönsam för det är förlaget väl värt.
Ingrid: Ja, det är de och de andra små förlagen som sysslar med smalare litteratur värda.
Visst är det en bra bok!
Ja Hannele. Mycket läsvärd.
Nämen den här vill jag absolut läsa!
Jag har också skrivit om Mörderskan. En mycket bra bok och förvånansvärt aktuell. Önskar dig en fortsatt fin och härlig sommar och bloggpaus!
Skicka en kommentar