tisdag 22 mars 2011

Brev till en bokhandel - Helene Hanff

Den här lilla boken är ett måste för alla bokälskare och för alla anglofiler och för många andra däremellan. Jag visste om dess existens och blev därför glatt överraskad när jag ramlade över den av en slump på loppis för någon vecka sedan och fick endast betala det facila priset av 2 kronor!

Boken består av två delar, den första delen täcker 20 års korrespondens mellan Helene Hanff i New York å ena sidan och Marks & Co, bokhandel i London å andra sidan. Den andra delen handlar om när Helene sent omsider äntligen tar sig över Atlanten för att besöka London och träffa folket i bokhandeln. Tyvärr kommer hon lite för sent, för sent för att träffa Frank som varit den i bokhandeln som hon mest korresponderat med. Helene får trots det en härlig tid i London och omsvärmas av alla hon möter, blir bjuden på middagar och åkturer på landet. Hon ”gör London” och här känner jag så väl igen mig. Som gammal anglofil har jag längtat lika mycket till landet i väst som någonsin Helene gjort, det som förtrollar med London och England är något alldeles speciellt.

Egentligen är brevromaner inte min bäst älskade genre men den här brevväxlingen mellan den strikte engelske gentlemannen Frank och den framfusiga Helene är väldigt charmerande. Hon beställer böcker från London och skickar dem inte bara $ för att betala för sig utan också presenter i form av ägg, skinka och andra hett åtråvärda livsmedel. Detta är i slutet av 1940-talet och London lider fortfarande av ransonering av många livsmedel och annat, nylonstrumpor t ex.

Jag kan egentligen bara hitta ett enda fel med boken, den är för tunn och tog slut för fort.

1 kommentar:

Anna sa...

Så spännande böcker du läser!