torsdag 17 mars 2011

Järnspisar, hackekorv & tabberas - Göran Lager

 Boken Järnspisar, hackekorv & tabberas har undertiteln Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld. Jag måste först och främst tacka Den ofrivillige bloggaren som tipsade mig om boken när jag skrev om litterär mat förra månaden.

Det är främst en bok om de traditionella svenska smakerna och rätterna. I den här boken förekommer ingen kebab och ingen pizza och det är skön omväxling. Nästan bara gamla hederliga ingredienser, palt och pannkakor, julbord med stora tabberaset, kräftfiske och lingon. Recepten varvas med fakta om maten och bakgrundsinformation kring Astrid Lindgrens egen inställning till mat och maten som förekommer i hennes böcker. Emils äventyr med soppskålen finns med här också.

Många av den här recepten förekommer i gamla upplagor av Stora Kokboken men ändå roligt för oss moderna människor som är sugna på att laga mat från grunden enligt gamla tankar och sätt. Slow cooking i all ära. Vill man ta steget full ut bjuds läsaren på färdiga menyförslag från 1910 med 6-7 rätter, det är bara att sätta igång och laga. Eller vad sägs om följande:

Hummeraladåb med kall hummersås
Vol au vent med champinjonstufning
Griljerad kalvbräss med ärter
Kall tryfferad hönsfärs, garnerad med gelé
Sparris, rördt smör
Orre, sallader
Vingelé med frukter

3 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Glad att du tyckte om boken och allt den ger!

Anna sa...

Härligt - det låter som en mny som kräver en ledig långhelg...

Lagers tabberas sa...

Kul!!!