onsdag 30 mars 2011

Den röde prinsen - Timothy Snyder

Wilhelm von Habsburg, alias den Röde prinsen, föds 1895 och lagom till han når vuxen ålder bryter första världskriget ut. Wilhelm tjänstgör som officer i den österrikiska armén bitvis och bitvis är han sjuk med lungtuberkulos och hjärtproblematik. När första världskriget slutar går också det gamla stolta habsburgska imperiet i graven. Den kejserliga österrikiska familjen tvingas i landsflykt och flera nya stater såsom Tjeckoslovakien och Jugoslavien bildas och livet ändras för honom och hans familj över en natt.

Ett tag ser det som att Wilhelms far ska väljas till kung i Polen men landet väljer till slut att bli republik. Själv har Wilhelm siktet inställt på Ukraina som han tycker behöver en kung. Wilhelm vistas i Ukraina och försöker på alla sätt vinna den icke-befintliga tronen åt sig. Han skaffar sig vänner och inflytande och gör en poäng av att alltid bära en ukrainsk broderad skjorta under sin uniform. Han lyckas inte blir kung. Istället blir hans fortsatta levnad mycket brokig.

Wilhelm är bl a playboy i Paris, tysk fascist och jobbar under andra världskriget med att värva agenter i Wien åt franska spionaget som också kan arbeta för Ukrainas sak. Det är så hans cirkel sluts. Efter 1945 är Österrike och Wien ockuperat av segrarstaterna. Sovjetmakten låter kidnappa Wilhelm för hans olovliga verksamhet. Han hamnar till sist i Ukrainas huvudstad men när han väl kommit dit är det under helt andra premisser än de han drömde om som ung. Han dör på ett sjukhus av vanvård. Han fick ingen behandling eller mediciner för sin tuberkulos eller hjärttillstånd.

Det är en fascinerande resa att följa Wilhelm von Habsburgs färgrika och växlande liv. Det utspelas mot bakgrund av ett Europa i stor förändring under de första 50 åren av 1900-talet. Läsaren får sig en ordentlig historielektion på köpet. Boken är väl underbyggd av källforskning och litteraturförteckningen gör ingen besviken. Ett stort plus är kortbiografierna över de mest förekommande personerna i boken liksom släktträden. Utan dessa hade det varit svårt att hålla reda på allihop. Jag rekommenderar boken även jag inte kände att jag kom Wilhelm von Habsburg särskilt inpå livet.

1 kommentar:

Ingrid sa...

Ett mycket intressant människoöde och en fin historiebok också- som du säger. En av de bättre "historiska upplevelserna" på länge!