måndag 28 mars 2011

Tematrio - Historiska romaner

Den här veckan vill Lyran att vi listar våra favoriter bland historiska romaner. Detta är verkligen min hemmaplan. Historiska romaner har alltid varit en av mina stora favoriter och det är inte helt lätt att välja ut bara tre.

1. Den första bara måste bli Dèsirée av Annmarie Selinko. Historien om flickan från Marseilles som växer upp tillsammans med den franska revolutionen och först förlovar sig med Napoleon för att senare gifta sig med Jean Baptiste Bernadotte och många år senare bli drottning i det kalla Sverige. Den här romanen har hängt med mig från yngre tonåren och mitt exemplar är totalt sönderläst. Någon kan slå upp en sida var som helst i boken och läsa några rader och jag lovar att jag kan placera vad det handlar om. Den romantiska ådran i mig är så stark att jag t o m döpt min hund till Dèsirée.

2. Den här favoriten har jag ärvt av mamma. Katherine av Anya Seton. Vi älskar bägge den romantiserade berättelsen om fattiga med välborna Katherine som växer upp i ett kloster i England på 1300-talet och mot sin vilja gifts bort med en riddare som förälskar sig i henne. Katherine är vacker och när riddaren dör blir hon älskarinna åt en av kungens söner. Hon föder honom fyra oäkta barn och det händer en hel del tragiska saker innan hon på ålderns höst gifter sig med sin prins. Även denna bok är baserad på fakta men romantiserad. Den ger samtidigt en god historielektion i vad som hände i 1300-talets England.

3. Här väljar jag en svit om fyra böcker av Rune Pär OlofssonLyckans tärning, Argan list, Ärans tinnar och Domens dag är en serie om de adliga släkterna Brahe och Sparre i slutet av 1500-talet i Sverige. De lever på gott ont i skuggan av makten kring de makthungriga Vasasönerna, Erik XIV, Johan III och Karl IX. Det är fyra spännande böcker som också berättar historien om det begynnande svenska stormaktsväldet.

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Helt okända böcker för mig - intressanta tips :-)

Anna sa...

Desirée fullkomligt älskade jag också som tonåring. Boken var blågul och finns inte längre i min ägo...Oj,oj,oj - Rune Pär Olofsson hade jag glömt. De var också fullkomligt slukade av mig en gång på typ 80-talet. Tack för att jag blev påmind om min vurm för historiska böcker. Den har inte hållt i sig trots att jag undervisar historia. Hmm

Monika Häägg sa...

Tycker om historiska romaner (kanske därför jag har skrivit sådana själv!)
Rune Pär Olofsson är en riktig favorit, Fast det är förmodligen 25 år sedan jag läste hans serie så känns de nästan som det var igår!

Fia sa...

Katherine lät som en bok för mig!