torsdag 21 april 2011

Påsktraditioner del 3 - Ägglekar


Jesus tvagar lärljungarnas
 fötter. Från Wikipedia

Idag på skärtorsdagen firar den kristna kyrkan att Jesus instiftade nattvarden då han åt den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärljungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärljungarnas fötter innan måltiden.  Skära betydde förr rena.

När tillgången till ägg blev bättre kunde stora och små tillåta sig att leka med maten. Barnen rullade hårdkokta ägg och krockade med varandra som när man spelar kula. De vuxna kunde roa sig med äggpickning. Det gäller att stöta äggen mot varandra, stäv mot stäv och akter mot akter. Den som först får sitt ägg krossat i båda ändarna förlorar det till den andre.

Seden att färga påskäggen var mest utbrett i våra sydliga landskap. Äggen kunde färgas genom att koka dem tillsammans med t ex lökskal eller späda löv. I andra länder som Polen och Rumänien har seden att måla på ägg utvecklats till finaste konst och de urblåsta äggen sparas från år till år.

Källa: Stora boken om Livet Förr av Jane Fredlund och Wikipedia

4 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Jag följer din traditionsföljetång med spänning :)

Hanneles bokparadis sa...

jo, vi har lekt med barnen.

Anna sa...

Kul att läsa om traditionerna här. jag minns mest att vi påskade dvs gick omkring utkädda till påskkäringar på skärtorsdagen. Där jag växte upp var det sed att göra det då och inte på påskafton. Man fick lite godis så att man skulle fortsätta till Blåkulla och inte stanna kvar i gården...

Boktokig Eva Boström sa...

Vi har påskpysslat här på morgonen, men det blev inga ägg målade. Funderar på att göra det imorgon.