torsdag 8 mars 2012

Bloggstafett på internationella kvinnodagen

Boken som startade allt
En nött, välläst och mycket älskad bok 

På internationella kvinnodagen drar Enligt O igång en bloggstafett där temat är kvinnor såklart. Här är mitt bidrag.

När jag var i 13-års åldern gick romanen Dèsirée av Annmarie Selinko som följetong i Året Runt. Jag kunde knappt bärga mig tills det att veckans nummer damp ner i brevlådan (på den tiden på fredagarna). Att säga att jag slukade de olika avsnitten är en underdrift. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. I mina tidiga tonår där alla möjliga tankar for runt i huvudet hade den här boken allt. Kärlek, historia, en stor portion av verkligheten, krig och fred och inte bara hjältedåd utan också hjältinnedåd.

Dèsirée, originalet

Jag sprang ofta på mitt bibliotek och lånade den enda kopia som fanns tills bibliotekarien höjde på ett ögonbryn och undrade om jag inte ville läsa något annat. Jag har läst boken så många gånger att jag brukade utmana min familj med att läsa ett par meningar ur boken och jag skulle genast kunna säga var i boken detta citat var hämtat från. Jag har inget minne av att jag någonsin misslyckades. Att jag vr en nörd är ett understatement. Varje 8 november (Dèsirées födelsedag) köpte jag en Napoleonbakelse för att fira, speciellt festligt var det 1977 då det var 200 år sedan hennes födelse.
Välkommen födelsedagspresent

Ett par år senare förbarmade sig min moster över mig och gav mig ett alldeles eget exemplar av Dèsirée. Stor lycka. Intresset har svalnat med åren kan jag för säkerhets skull berätta och nu är det många år sedan jag läste boken. Den har dock kvar en hedersplats i min bokhylla. Jag kan lugnt säga att Selinkos bok har varit ingången för min kärlek till läsning.
När vi för ett par år sedan skaffade en hund av den franska rasen Petit Basset Griffon Vendeen skulle den lilla valpen ha ett riktigt namn människonamn, det var ett krav från uppfödaren. För mig var namnvalet självklart. Vad passar bättre för en liten tik med franskt ursprung än namnet Dèsirée, som ju också betyder den efterlängtade? Maken var snäll och hade inget att invända mot mitt val.

Nu är vovven den enda Dèsirée i mitt liv
Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:

enligt O, Marias stickning och läsning , Böcker x 3, Hanneles Bokparadis , Nina Ruthström, Sofies Bokblogg , Mind the Book, I mitt sinne, Andra intryck, Ord och inga visor, Boktjuven, Mimmimariesböcker, What you readin?, Pantalaimone, Matildas Läshörna, Peter Andersson, *malins bokblogg*, A room of my own, Madeleines bokhörna, thecuriouscaseofthebooks, Erica - en dröm i rosa, Tvärtemot, ...och dagarna går, Fix Me Up, TinaO , Calle Brunell, Bokodyssé, Med näsan i en bok, alice bröms, Beroende av böcker, Den var bra, Olika sidor, Dantes Bibliotek, Lyrans Noblesser, Livet mellan två evigheter, Den läsande kaninen, Breakfast Bookclub, Lottens bokblogg, Kill your darlings, Sandra Gustafsson, Desirée Fredlund, ...and then there was Beatrix, Lingonhjärta, Gunillas Blogg, Stänk och flikar, Fiktiviteter, Bokmilaskogen, Saris blogg, Böcker emellan


12 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket annorlunda och intressant inlägg om den här författaren och boken! Jag har själv aldrig hört talas om henne men nu gör du mig nyfiken ... Riktigt roligt med den här bloggstafetten som ger så fina bidrag att läsa och boktips att få!

Boktjuven sa...

Jag blir också nyfiken!

Åsa sa...

Underbart med läsupplevelser som finns så tydligt i minnet, och vilken fin hyllning till Dèsirée i vovven!

Desirée sa...

Vilken nostalgitripp - den boken pryder även min hylla :) Tack för du påminde mig om den. Måste absolut läsa om den.

/Desirée Fredlund

Fru E sa...

Vilket härligt inlägg! Fantastiskt att läsa om vad som väckte din läslust. I mitt fall var det barnbibliiotekarien på mitt bibliotek, faktiskt. Söt vovve och väldigt passande att hon fick heta Desirée!

Sofies bokblogg sa...

Svar: Det hade varit roligt att komma på bloggträff, men jag kan tyvärr inte komma till Växjö då! Hoppas att ni får det roligt ändå :)

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Vad härligt att älska en bok så.

Marias stickning och läsning sa...

Åh vad roligt att läsa om en bok som jag helt glömt bort att jag också var väldigt fascinerad av i ungefär samma ålder som du!

a-lo (the book pond) sa...

Desirée var verkligen också en av mina tonårs stora läsupplevelser, men till skillnad från dig har jag inte läst den mer än en gång :) Fantastisk bok, jag ska se till att skaffa mig ett ex så att mina döttrar också kan ta del av denna en vacker dag.

Lotten sa...

Härligt inlägg!
Känner inte igen boken alls. Min dotter hade samma förhållande till böcker tidigare, hon har läst vissa böcker om och om igen. Jag vet aldrig att jag gjort det!

Hanneles bokparadis sa...

vilket trevligt inlägg, jag blir nyfiken på boken

enligt O sa...

Jag älskade också Desirée när jag var yngre. Läste den en massa gånger och fick faktiskt också kommentarer från bibliotekarierna. Fick det ofta då jag lånade om böcker så himla många gånger. Köpte ett eget exemplar när jag gick på gymnasiet. Härligt att läsa ditt inlägg som väcker många minnen!