fredag 9 mars 2012

Folke Schimanski - Berlin, en stads historia

Folke Schimanskis bok om Berlin, en stads historia är en fantastisk skapelse för den reseintresserade som vill få ut mera ur en guidebok än var de bästa restaurangerna ligger och när muséerna har öppet. Författaren har gjort ett digert efterforskningsarbete om Tysklands historia med speciellt fokus på Berlin. Många storstäder i Europa har en skiftande och bitvis våldsam historia men få städer har stått i blickpunkten så mycket som Berlin.

Boken om Berlin är uppdelad i 10 kapitel som grovt motsvarar olika skeden i stadens historia. Läsaren får ta del av stadens utveckling, hur livet tedde sig såväl för gemene man som för kung eller kejsare och vi får veta vad som idag finns kvar som är typiskt för varje period. För varje period finns en faktaruta med vad som är typiskt för just denna tid och lästips från just denna tid.

Det gläder mig särskilt att kulturen och litteraturen får så stort utrymme, vilka pjäser som satts upp på teatrarna, vilka tidningar folk har läst etc. En räcka av kända författare med anknytning till Berlin passerar revy. Eller vad sägs om Marx, Fontane, Goethe och Hoffman för att nämna några. Goethe lär ha sagt följande om berlinaren:

"Det här folkslaget har stort självförtroende, är välsignat med vits och ironi och snålar inte med dessa håvor".

Jag har njutit av att läsa den här skildringen om Berlin och den kommer att bli en fin följeslagare när jag åker dit till påsk. Boken ger en mer djupgående förståelse för staden, dess folk, utseende och utveckling. För resenären som vill ha ut mera av sin resa, vara förberedd och påläst är den här Berlinboken ett måste. En utmärkt grund att stå på innan Berlin intas.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag blev också så imponerad av den här boken- och åh så avundsjuk jag är på dig som får se Berlin om bara några veckor!!

Hanneles bokparadis sa...

en spännande stad, har varit där en gång

Anonym sa...

Du har rätt Marie, man vill ha lite mer kött på benen när man reser än bara adresser till caféer etc.

/Pia

mimmimarie sa...

Ingrid: ja, det ska bli så roligt. Senast var 1982 så ett och annat har hänt.
Hannele: också jag har bara varit där en gång och det har tagit alltför lång tid att komma tillbaka.
Pia: jag vill se och uppleva annat bortom shoppingkvarteren.

Linnea sa...

Bra boktips! Jag ska också dit i påsk.. :) Själv läser jag Carl-Johan Vallgrens essäsamling Berlin på 8 kapitel. Rekommenderas! :)

mimmimarie sa...

Linnea: jag har beställt den från biblioteket och hoppas den kommer den här veckan.