onsdag 14 september 2011

Gayatri Devi - A princess remembers

Vilken kontrast de här memoarerna varit mot de flesta andra böcker jag läst från Indien. Det vanligaste temat är fattiga människor och deras dagliga strävan. Den här boken handlar från de allra högsta topparna i det indiska samhället. Kvinnan som skrivit boken föddes 1919 som prinsessa och var gift med den siste maharadjan av Jaipur. Hon dog för bara två år sedan och hennes fullständiga titel lyder:

Her Highness Maharani Gayatri Devi Sahiba, The Rajmata of Jaipur Raj.

När hon som 20-åring gifte sig med maharadjan blev hon hans tredje fru. De andra två fruarna levde i kvinnokvarteren åtskilda från alla andra män än de som tillhörde familjen, de färdades i bilar med gardiner fördragna, när de skulle förflytta sig mellan bilen och palatset byggdes ett speciellt tält så de kunde vandra ostörda.

Detta är en berättelse om ofattbara rikedomar och lyx som de styrande klasserna levde i innan Indien blev fritt och maharadjorna förlorade mycket av sin makt och inflytande. Gayatri Devi var inte bara ett vackert smycke i sin makes ägo utan hon gjorde politisk karriär och blev tre gånger vald till parlamentsledamot. Under Indira Gandhis styre på 1970-talet hamnade Gayatri i fängelse liksom många andra oppositionella mot regimen. Där satt hon i flera månader men blev väl behandlad.

A Princess Remembers är som en saga, en berättelse om en svunnen tid som är svår att greppa och förstå. Bitvis var den ganska långrandig men rolig att läsa och viket tillskott till min kunskapsbank. Jag är så glad att boken kom i min väg.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

spännande att titta in i en annan miljö

Ingrid sa...

Jag noterar och skriver upp- det verkar vara en lärorik och intressant bok du har hittat.