fredag 23 september 2011

Theodor Fontane - Effi Briest

Jag hann med ytterligare en tysk bok innan jag förhoppningsvis imorgon far till bokmässan i Göteborg och vilken bok sedan. Effi Briest av Theodor Fontane är en kärleksroman i stil med Anna Karenina eller Madame Bovary.

Boken bygger på en verklig händelse i den preussiska högsta sociteten där en ung friherinna begick ett äktenskapsbrott. I boken blir den unga hjältinnan som 17-åring bortgift med en mycket äldre man. De flyttar till en liten, trist badort som inte erbjuder den unga hustrun mycket till liv eller förstöelse. Hon har tråkigt och inleder en kärleksaffär med en major på orten.

När Effis man blir befodrat och de flyttar till Berlin är kärleksaffären ett minne blott. Av en slump upptäcker den äkte mannen flera år senare några brev från den kärlekskranke majoren. Hans ära enligt rådande tyskt mönster var kränkt och han utmanar majoren på duell och dödar honom. Effi blir förskjuten från maken och får inte träffa sitt barn. Tidens dom mot en kvinna med utomäktenskaplig affär är hård. Maken då? Jo, han fick sex veckors fängelse och var sedan välkommen tillbaka till societeten och till sitt jobb på ministeriet.

Det är en bok som skickligt speglar men aldrig dömer den tidens moral  men är även intressant ur perspektivet individens rätt och samhällets tvång. Effi Briest är filmad ett antal gånger och det skulle vara roligt att se t ex Fassbinders version.

Inga kommentarer: