Kader Abdolah - Huset vid moskénKader Abdolah är en pseudonym för Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani. Han föddes 1954 i Arak i Iran, men bor i nu i Nederländerna. Författaren tillhörde under shahen den underjordiska vänsteroppositionen och senare också under ayatollorna med Khomeini i spetsen. Kader Abdolah flydde till väst via Turkiet 1988.
Boken är skriven på ett enkelt språk som är lätt att ta till sig och förstå och det är en fördel när det är så pass många karaktärer med främmande namn som rör sig in och ut ur berättelsen. Huvudpersonen i romanen är egentligen huset och dess invånare. Här finns ett veritabelt storhushåll med tre manliga kusiner och deras familjer och tjänstefolk i centrum. Irans moderna historia spinns runt de tre familjerna under ca 30 år av Irans mest omvälvande historia, med start 1969 och den första människan på månen. Då regerade Shahen av Iran. Han var mycket västvänlig och ville modernisera sitt land. Många opponerade sig mot moderniseringen, beroendet av USA och att islam fick en mer underordnad roll i samhället. Opinionen växte och 1979 fick shahen lämna Iran och ersattes omgående av Ayatollah Khomeini och den islamska republiken. Våld och repressalier följde och familjerna i moskén drabbas precis som de flesta andra familjer i landet.
Jag tyckte jag fick en utökad och mer nyanserad bild av islam och revolutionen i Iran som jag mycket väl kommer ihåg från nyhetssändningarna då för 30 år sedan. Det är också intressant att krypa in under huden på människor och få en ökad förståelse för hur fanatism uppstår och vad som driver människor till det.
Alexander McCall Smith – Livet på Scotland Street 44Författaren är kanske mest känd som pappan till böckerna om Damernas detektivbyrå men han har också gett ut en serie som utspelar sig i Edinburgh. Invånarna på Scotland Street 44 är den första boken i den här serien. Scotland street ligger i ett lite mer bohemiskt kvarter av staden där många författare, studenter och konstnärer bor. Gatan existerar på riktigt men hus nr 44 är fiktivt likaså dess invånare såklart.
Författaren skriver med lätt hand och läsningen flyter på under en hel del fniss och igenkännande nickar. Ian McCall Smith har en avundsvärd förmåga att göra det mysigt för sina läsare, han skriver rappt och roligt. Ändå skyr han inte sanningen och här finns undertoner av vardagliga dilemman och av husets invånare träffar vi både på en snobb, en kvinna som tror hon är förmer än andra och en mor som driver sin begåvade son lite för långt.
Alaa Al-Aswani - Yacoubians husDet är inte var dag som man ramlar över en arabisk bästsäljare, men det är vad Yacoubians hus utges för att vara och jag förstår varför. Denne egyptiske författare, Alaa al-Aswany, har på ett lyckosamt sätt vävt ihop historier kring några av de hyresgäster som bor i Yacoubians hus i Kairo. Han ägnar inte bara de rika som har råd med lägenhet eller kontor i huset sina ansträngningar utan i lika hög grad de fattiga, de som bor i skjul på taket.
Som en röd tråd genom hela boken går korruptionen i det egyptiska samhället. Det finns ingen som inte går att köpa och har du inte pengar eller inflytande är vägar till ett bra jobb eller utbildning stängd för dig. Lagen är kanske till för alla, men mest för de rika som kan köpa sig ett antal polismän att slåss för sin sak.
Vi träffar den fattiga flickan som strävar uppåt i världen genom att använda sin kropp och skönhet, den unge studenten som blir muslimsk fundamentalist, en homosexuell tidningsredaktör som raggar partners bland de värnpliktiga, mannens om syr skjortor så bra att han hamnar i New York Times och många, många flera.
När jag väl bemästrat de främmande egyptiska namnen och vem som var vem insåg jag att detta var en bok att älska. Den förmedlar så mycket mer än bara invånarna i ett hus utan också egyptisk kultur, sedvänjor och vardagsliv.
1 kommentar:
Fina tips alla tre! Hoppas sockenborna nappar på dina tips, då får de mysiga läsupplevelser...
Skicka en kommentar