Pocketböcker som trycks på billigt papper och i stora upplagor kanske inte är det mest klimatsmarta valet när böckerna blir slit-och-släng jämfört inbundna böcker. Ett slags regelverk för göra det bästa av de sju miljoner pocketböcker som trycks årligen i Sverige håller på att tas fram, ett samarbete där bl a KTH är inblandade. Det handlar bl a om miljövänligt papper och att tryckningen sker i Sverige för att minimera transporter. När den är utläst så är det ett alternativ att ge bort boken, spara den eller vara riktigt drastiskt så går det utmärkt att lägga den i återvinningen för papper.
E-boken då? Är inte den det allra bästa miljöalternativet? E-boken påverkar också miljön, främst genom tillverkningen av läsplattan. 2009 gjordes en studie som visade att användaren måste läsa minst 33 böcker á 360 sidor för att läsplattan ska bli en vinnare ur miljösynpunkt.
Till sist några råd hur vi läser miljövänligt.
- Låna böcker på biblioteket
- Om du köper böcker, välj gärna miljömärkta produkter
- Låna ut dina böcker till vänner eller sälj vidare. Två läsare halverar miljöbelastningen per läsning.
- Ifrågasätt böcker där omslagen är dekorerade med metallfärger eller där titeln är präglad, s k foliering.
- Väljer du läsplatta, se till att utnyttja den så mycket som möjligt.
- Ge läsplattan lång livslängd och se till att den därefter lämnas för återvinning.
3 kommentarer:
Bra tips! Jag är väl en riktig miljöbov eftersom jag gjorde sönder en läsplatta innan jag ens läst 33 böcker på den. Ny inköpt - tröstar mig med att jag hjälper till att få snurr på ekonomin genom att konsumera iallafall :-)
jag gör massa fynd på loppis :)
Det är ju lite svårt att vara medveten miljökonsument av böcker. I de kriterier man har när man väljer bok ingår ju inte direkt om den är tryckt på miljöpapper... Efter snart ett år med läsplatta borde jag nog vara uppe i närmare 33 böcker iaf och kan lugna miljösamvetet lite ;)
Skicka en kommentar