måndag 12 september 2011

Tematrio - böcker på tyska

Den här veckan lyder Lyrans utmaning Berätta om tre tyskspråkiga romaner, novellsamlingar, grafiska romaner, barnböcker, lyriksamlingar etc du läst (eller har lust att läsa)!

Jag tillhör de som verkligen gått inför att läsa tyska böcker under året som gått och att göra ett urval av tre blir svårt, men av olika skäl väljer jag följande.

1. Jag börjar med Buddenbrooks av Thomas Mann. Den här boken figurerade i mitt urval även förra veckan men då handlade det om tre klassiker.

2. Charlotte Roches bok Våtmarker är så speciell att den förtjänar ett omnämnade. Våtmarker i det här sammanhanget är alltså alla de kroppsvätskor vi människor åstadkommer, allt ifrån snor och tårar till variga sår och mensblod. Huvudpersonen i Våtmarker ligger på sjukhus och excellerar i att smaka på allt vad hennes kropp kan åstadkomma. Det var en bok jag läste med väldigt blandade känslor, allt från äckel och avsmak till fascination över vad fantasin kan åstadkomma. Det är inte en bok för äckelmagade.

3. Jag bekantade mig ganska nyligen med Günter Grass för första gången och nu vill jag läsa mera. Mitt århundrade har både Violen och Ingrid läst och gillat och den står definitivt på min vill-läsa-lista.

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Buddenbrooks skulle jag vilja läsa, den väntar i min bokhylla.

Anna sa...

Du är verkligen min guide till tyskspråkigt! Tack för alla din texter som gör att jag iallafall kan hänga med hjälpligt inför mässan!

Lattermild sa...

Buddenbrooks har jeg på min skulle-ha-lest-liste også.

blogg_bohemen sa...

Buddenbrooks nämns lite här och var - är den inte förfärligt tung och svår? Det kanske bara är något jag fått för mig, men jag har faktiskt aldrig ens vågat ge mig på detta klassiska verk.