fredag 14 oktober 2011

Dennis Fried - Genevieve, i huvudet på en hund. En pälsklädd dams memoarer

Ibland kan det vara avkoppling att läsa något riktigt lättviktigt och lättsmält som omväxling till den litterära kost jag normalt förtär. Genevieve, i huvudet på en hund. En pälsklädd dams memoarer tillhör definitivt denna kategori. Bara den långa och krångliga titeln anger kanske att det finns mer substans i titeln än i boken.

Detta är den första bok jag läst där bokets jag är en hund. En bortskämd, amerikans papillontik med mycket egna idéer som idiotförklarar sin matte och husse. Visserligen kan jag som matte känna igen en del beteenden som vovsingen själv beskriver, men jag har svårt att tro att det ligger någon djupare tanke eller finns någon illistig plan bakom min egen hunds ibland aparta vanor som Genevieve vill ha det till.

Boken är mycket amerikansk och är väl en fortsättning på den trend där Disney har gått i bräschen för att göra alla djur mer mänskliga och mera älskansvärda. Det är vi människor som applicerar våra egna känslor på djuren när de själva förmodligen drivs mer av drifter än av något annat. Jag tror knappast att våra kära fyrbenta vänner är kapabla till att planera och tänka ut skeenden i flera led.

Ta boken för vad den är, ren underhållning och eftersom det bara tog ett par timmar att läsa den ska jag inte gräma mig så värst mycket över förspilld lästid. Jag skrattade till en gång och det var vid följande citat:

"Varför finns det katter? Det finns faktiskt inget bra svar på den frågan. Min personliga uppfattning är att det var Guds första försök att göra hundar och Han gjorde bort sig. Totalt".

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Visst behöver man underhållning också- och att läsa om djur är ofta mycket trevligt. Jag ska själv bryta av med Lisa Jewells "31 Dream Street"- den verkar ganska småtrevlig.

blogg_bohemen sa...

Jag har också tänkte läsa Genevieve och då som ren underhållning. Tycker det är så skönt med den typen av böcker när man har ledigt och bara vill må bra.