lördag 8 oktober 2011

Julia Franck - Hjärtats blinda fläckar

I slutskedet av andra världskriget överges Peter 8 år av sin mamma Helene på en järnvägsstation när detra är meningen att de ska fly västerut undan sovjetarmen. Detta är inledningen till boken och givetvis är läsarens stora fråga, Hur kan en mor överge sin son på detta sätt och varför?

Julia Francks egen far övergavs av mor på samma sätt och det är det stora familjetraumat som författaren försökt skriva av sig. I själva romanen får vi följa Helenes liv från barndomen fram till den ödesdigra dagen 1945 då hon lämnar Peter på järnvägsstationen i fast förvissning om att han skulle få det bättre varsomhelst och med vem som helst annan än hon själv. Det är en välskriven bok, ett tidsdokument från Tyskland på 1910-20-30-talen där jag faktiskt upptäcker att Helene inte är en känslokall och elak kvinna utan har sin egen ryggsäck med tragedier, präglad av den tid hon levde i, att bära på. Så här kan det mycket väl ha gått till när Helene övergav Peter.

Efter sin fars död försökte Julia Franck och hennes syster att spåra sin farmoder men kom några månader för sent fram till den bostad i Berlin hon bott i. Hon fick aldrig träffa sin farmor för att höra hennes version av hur det hela gick till.

6 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Hjärtat blinda fläckar var en bok som jag blev väldigt starkt berörd av. Mycket bra.

mimmimarie sa...

Välkommen Nattens bibliotek. Då gäller det att ställa om hjärnan till ditt nya namn men jag hoppas bloggen fortsätter i samma anda som Bokstödet.

♥ Hanneles bokparadis sa...

En sån bok skulle min pappa kunnat skriva han var 10 år, ingen vanlig järnvägsvagn ens, utan boskapsvagn...

mimmimarie sa...

Hannele: Vilket öde din pappa måste ha gått igenom. Det är ju alltid barn som drabbas värst under krig.

Nattens bibliotek sa...

Mimmimarie:Ja ja mensan det blir i samma anda :)

Joanna sa...

Spännande titel, tänker att Sarahs nyckel och Boktjuven är syskonböcker till den. Låter verkligen som en bok för mig!