måndag 3 oktober 2011

Jamaica Kincaid - Lucy

Boken Lucy är mitt andra möte med författaren Jamaica Kincaid från Antigua. Annie John var den första boken och den var delvis självbiografisk om en ung flicka som växer upp och lämnar sin födelseö för vidare äventyr i världen. Lucy är ingen egentlig fortsättning på Annie John men ändå är det som att Lucy tar vid där Annie John slutade.

Nu möter vi den 19-åriga Lucy som är au-pair i New York. Hit kommer hon som en oskuldsfull och naiv flicka från landet, en flicka som aldrig tidigare åkt hiss, inte sett ett trafikljus och aldrig haft förmånen att kunna klä av sig och bada eller tvätta sig i enskildhet. Vi får följa Lucy genom hennes första år i New York där hon inte bara hittar sig själv och sin sexualitet, hon lever livet, går på museum, börjar upptäcka böcker och skaffar sig en kamera.

Genom boken löper det dåliga förhållande Lucy har med sin mamma. Hon får brev efter brev från modern men öppnar dem inte, inte ens när ett märkt "brådskande" kommer. Lucy var ett oönskat barn och det är lätt att förstå att hon kanske inte precis älskar den moder som döpte henne efter djävulen själv, Lucifer, och som berättar detta för sitt barn.

Det är roligt att följa Lucy genom hennes första år på egen hand. Hon mognar i sig själv och i sitt föhållande till andra. Hon mjuknar gentemot modern när nyheten om faderns död når henne och hon skickar hem pengar. Lucy har ett förhållande med en man som hon egentligen inte älskar, hon inser själv att det är för att hon längtar efter någon att älska.

1 kommentar:

Marie-Louise sa...

Är det kanske du som är min hemliga bokvän? Tack i så fall ett mycket trevligt paket :)