måndag 17 oktober 2011

Birgitta Stenberg - Alla vilda

Alla vilda är min första kontakt med författaren Birgitta Stenberg. Det var en smula konstigt att börja med den fjärde av fem självbiografiska böcker, men det var den som råkade komma min väg. Det visade sig gå utmärkt att hoppa rakt in i nummer 4 som till största delen utspelade sig på Mallorca på tidigt 1950-tal, långt innan charterturismen tog fart till ön.

Birgitta levde i ett öppet lesbiskt förhållande med en målare och umgicks i vidsynta kretsar med andra homosexuella par, alkoholister, drogmissbrukare, bohemer och konstnärer. Det var en salig (kanske osalig) blandning av folk och det råder inget tvivel om att det var ett vilt leverne.

Kärleksscenerna är högljudda och detaljerat återgivna liksom de olika dryckesslagen. Hon värjer sig inte från att själv komma i en dålig dager när hon beskriver sitt amfetaminmissbruk och hur lätt det var att få tag på sådant öppet på de spanska apoteken. Hon är naiv, har svårt att hålla i pengar och behandlar sin sambo ganska illa. Hon själv och hennes nöjen går före allt annat.

Det var ett roligt tidsfördriv att lyssna på Alla vilda men jag kommer inte att återvända till henne i brådrasket. Dessutom fick Birgitta Stenberg Piratenpriset 1999 och bara av den anledningen känns det bra att ha läst något av henne.

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Så lustigt - jag började igår på första delen i serien, Kärlek i Europa. För länge sedan läste jag Apelsinmannen och någon gång efter det just Alla vilda. Har tänkt jag ska läsa mer, och valde den jag valde mycket för hennes resor. Men än så länge är det hemliga, hemliga affärer i sommarhus.

Anna sa...

Jag är dubbel till Birgitta Stenberg, har läst mycket av henne men aldrig riktigt fastnat. Där finns ngt som inte riktigt passar mig...Tankar om Eldar och is http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/06/eldar-och-is.html